V pražské MHD začnou platit nové časové jízdenky

Praha - Od 31. července si školáci a studenti v Praze mohou koupit pěti- nebo desetiměsíční jízdenku na MHD, u kterých si zvolí začátek platnosti. Od konce měsíce také začíná pro seniory nad 70 let platit ve vlacích na území hlavního města bezplatné jízdné, informoval o tom Filip Drápal, mluvčí společnosti Ropid, která v Praze a okolí organizuje městskou hromadnou dopravu.

Nový druh elektronických časových jízdenek bude platit pro děti do 15 let, juniory od 15 do 19 let a studenty do 26 let. U pětiměsíční jízdenky si může cestující zvolit začátek platnosti v průběhu celého roku, u desetiměsíční se musí s prvním dnem platnosti vejít do období od 15. srpna do 1. listopadu.

Děti do deseti let mohou od začátku července jezdit v pražské MHD zdarma, musí ale prokázat svůj věk. Od 31. července tak mohou učinit nahráním speciální aplikace na Opencard. K prokázání nároku na bezplatnou přepravu jim poslouží i průkazka Pražské integrované dopravy (PID) pro děti od šesti do 15 let nebo další průkazky, které vydávají školy, jiní dopravci nebo stát.

Od konce července je pro seniory nad 70 let zdarma cestování vlaky v metropoli. Musí si ale na Opencard za 20 korun nahrát aplikaci Senior 70+, díky které prokážou ve vlacích nárok na bezplatnou přepravu. V ostatních prostředcích MHD mohou senioři starší 70 let cestovat i nadále zdarma, pokud svůj věk dokážou občanským průkazem nebo identifikační průkazkou PID.

Do poloviny listopadu převede pražský dopravní podnik na Opencard většinu tramvajenek. Kartu si tak budou muset pořídit všichni cestující, kteří chtějí v pražské MHD využívat některý z časových kuponů.