Nebe částečně otevřeno. K Británii míří nový mrak

Brusel - Letecká doprava v Evropě se možná znovu zkomplikuje. British Airways zrušily pro dnešek všechny lety na kratší vzdálenost. K ostrovům totiž míří další mrak sopečného popela z islandské sopky. Ta znovu zesílila svou činnost. Vzdušný prostor proto uzavřelo minimálně do odpoledne také Finsko. Švýcarsko a sever Itálie ho naopak otevřely a částečně to udělaly i Francie a Německo, přesto v Evropě vzlétla pouze polovina z plánovaného počtu spojů. Čerstvý vítr ze severozápadu může v příštích dnech zavát do Česka nový oblak sopečného prachu.

Irsko sice otevřelo svůj vzdušný prostor pro přelety a otevřelo také letiště Shannon na jihozápadě ostrova, hlavní letiště v Dublinu ale zůstává uzavřeno. Večer se má uzavřít i shannonský aeroport. Finsko, které v pondělí otevřelo svá letiště, je opět uzavřelo nejméně do středečních 8:00 SELČ. Po předchozím zeslabení totiž příliv popela zesílil, sdělila finská správa civilního letectví Finavia. K podobnému kroku dnes přistoupilo i Norsko, které ráno znovu uzavřelo část vzdušného prostoru na jihozápadě země, ale zatím nechalo otevřený vzdušný prostor nad Oslem.

V Dánsku podle nového oznámení nebudou fungovat letiště do středečních 2:00 SELČ, země ale nabízí k využití svůj vzdušný prostor nad 6000 metry.

Také Polsko, které v pondělí odpoledne otevřelo čtyři letiště, včetně hlavního města Varšavy, dnes svá letiště znovu uzavřelo. „Pravidelné linky nemohou přistávat a odlétat na žádném z polských letišť,“ řekl Reuters mluvčí polského leteckého úřadu Grzegorz Hlebowicz.

British Airways dnes ruší kvůli popelu všechny krátké lety

Aerolinky tak reagují na zprávu, že se k Británii od Islandu blíží nový mrak sopečného popela. Podle londýnského leteckého úřadu NATS bude nejméně do dvou hodin v noci otevřen vzdušný prostor i letiště ve Skotsku a Severním Irsku. Večer bude možné létat nově z Glasgow, otevřena jsou také letiště v Aberdeenu, Invernessu, Edinburghu i severoanglickém Newcastlu. S dalším rušením letů do Evropy počítá australská společnost Qantas, která zruší část letů ve středu i ve čtvrtek.

Londýnská vláda se rozhodla postarat o své občany poztrácené v zahraničí. Poslala pro ně tři vojenské letouny, ze Španělska evakuovaly turisty i válečné lodě.

Vzdušný prostor otevřelo i Švýcarsko

Naopak k zemím, které se již dříve rozhodly zcela otevřít svůj letecký prostor, se v noci přidalo Švýcarsko a v 08:00 SELČ také Lotyšsko. Společnost Air France v pondělí večer sdělila, že mezinárodní letiště Charlese de Gaulla u Paříže začalo postupně obnovovat provoz dnes od 12:00 SELČ. Podobně učinilo i letiště Orly. Podle francouzského ministra životního prostředí Jeana-Louise Borlooa dnes obě letiště postupně hodlají odbavit až tři čtvrtiny mezinárodních letů. Německá agentura pro leteckou bezpečnost DFS prodloužila uzavírku vzdušného prostoru nad Německem do dnešních 20:00 SELČ, letecké společnosti však mohou žádat o zvláštní povolení pro některé dřívější lety.

Od dnešních 8:00 SELČ také začíná postupně fungovat vzdušný prostor nad severní Itálií. Obnovu letecké dopravy hlásí po pěti dnech i Belgie, na jejíchž letištích jsou od rána povolena přistání letadel, odpoledne se začalo také startovat. Celý den fungovalo také klíčové nizozemské letiště Schiphol u Amsterdamu.

V Česku se zatím stále létá omezeně

Pražská Ruzyně létá od včerejšího poledne v provizorním letovém řádu. Během dneška by se mohla přiblížit normálnímu fungování. Zatím jí uzavření nehrozí. Od osmi hodin už platí doporučení ministrů zemí unie, které rozděluje nebe nad Evropou do tří zón.

Česko spadá do druhého pásma, kde se létá omezeně. První zóna je zcela bezletová, neboť koncentrace sopečného prachu může letadla ohrozit. Podle mluvčího Řízení letového provozu Richarda Klímy jsou poskytovány služby Řízení letového provozu. Nicméně platí výstraha před výskytem sopečného popelu v tomto prostoru a záleží na leteckých dopravcích, zda let uskuteční, nebo ne. Během tří dnů bylo v Praze zrušeno na 1 200 odletů a příletů.

Ruzyně během včerejška odbavila 86 letů. Večer upřesnila mluvčí letiště Ruzyně Michaela Lagronová počet na dnešek naplánovaných letů na 190. Odletět a přiletět by mělo po 95 spojích. ČSA odbavuje lety do Španělska, Itálie a Ruska. Nelétá se do Německa, Francie ani Velké Británie. Naproti tomu americká společnost Delta oznámila, že zítra vypraví letadlo na lince New York – Praha. Informace získají cestující na telefonní lince Letiště Praha +420 220 111 888 nebo webových stránkách www.prg.aero.

Aerolinky částečné uvolnění zákazu vítají, piloti se ale obávají

Aerolinky uvolnění vítají, mnohá letiště na základě zkušebních letů už stejně začínala provoz rozšiřovat, alespoň o návraty turistů izolovaných v zahraničí. To byl případ Frankfurtu a Mnichova. Provoz uvolnil sever Británie a Paříž zase spojení s jihem Francie. Z Amsterodamu vylétly večer spoje do Šanghaje, Dubaje a New Yorku. Starosti ale rozhodnutí přidělalo pilotům. „Velmi nás znepokojuje, že konečné rozhodnutí možná vychází z obchodních ohledů spíš než z bezpečnostních. Finanční dopad se musí řešit odděleně,“ namítá Philip von Schoppenthau z Evropského sdružení pilotů.

„Očekáváme dnes vypravení asi 14 000 z obvyklých 27 000 až 28 000 letů,“ konstatovala evropská letová služba Eurocontrol ve svém prohlášení. V pondělí bylo podle ní odvoláno 67 procent letů. „Očekáváme, že celkový počet letů zrušených od minulého čtvrtka do konce dnešního dne překročí 95 000,“ doplnil Eurocontrol.

Evropská unie počítá s tím, že povolí podporu krachujících leteckých společností vládami členských zemí, přestože to jindy zákony o hospodářské soutěži zakazují.