V zimě bude jezdit více pražských přívozů

Praha – Rozšíření provozu pražských přívozů plánuje pražský magistrát. Od příštího roku by mělo v zimní sezoně jezdit pět přívozů, které jsou součástí Pražské integrované dopravy. Zatím jsou přes zimu v provozu pouze dva. Městská rada schválila střednědobý výhled rozvoje přívoznictví v Praze a okolí, podle kterého by v roce 2012 měla vzniknout další úplně nová linka, která spojí Lipence a Mokropsy na Berounce.

Celoročně jezdí zatím dva ze šesti pražských přívozů, linky P1 ze Sedlce do Zámků a P2 z Podbaby do Podhoří. Nově se k nim přidají také přívozy P3, který spojuje Smíchov a Veslařský ostrov, P5 z Jiráskova náměstí na Císařskou louku a P6 jezdící od modřanského nádraží do Lahoviček. Plánovaný přívoz přes Berounku bude stejně jako dnešní P4 jezdící od Národního divadla přes Žofín na Střelecký ostrov v provozu od dubna do října.

Město bude v příštích letech dávat na přívozy více peněz. K letošnímu rozpočtu se rada rozhodla přidat dodatečných 3,6 milionu korun, původně plánovaných 7,9 milionu by podle radních nemuselo stačit na zajištění provozu. V letech 2012–2015 půjde na přívozy vždy 17,7 milionů korun. Podle radního pro dopravu Radovana Šteinera ovšem půjde část těchto peněz na obnovu lodního parku.