Počet nehod na přejezdech zvýšili nepozorní řidiči, míní odborníci

Praha – Nehody na přejezdech, jejichž počet se od ledna neobvykle zvýšil, zřejmě nezpůsobilo nic jiného než nepozornost a v některých případech i hazardování českých řidičů. Sníh sehrál roli pouze v minimálním počtu případů, kdy auto na přejezdu zapadlo nebo se na něj nekontrolovaně sesunulo. O možných mimořádných vlivech, které by měly podíl na nehodách, hovořili odborníci i vrcholní představitelé policie, ministerstva dopravy, Drážní inspekce, Správy železniční dopravní cesty a Českých drah, ale nenašli žádného společného jmenovatele havárií.

Od začátku roku se na přejezdech stalo přes 50 dopravních nehod, při nichž zahynulo deset lidí a desítky dalších utrpěly zranění. Ve dvou případech zahynuli v autě, které vjelo pod vlak, hned dva lidé. Nejvíce střetů na přejezdech se letos stalo na Moravě a v severních Čechách, ve všech případech způsobil havárii řidič, který nedal přednost – většinou na přejezdu chráněném světelnou signalizací bez závor.

Podle ministra dopravy Gustáva Slamečky se letos nestala žádná nehoda, při níž by nefungovalo výstražné zařízení u přejezdu. „Byly tam různé případy – alkohol zjištěný u řidiče, frajeřinky, předjíždění kolony před přejezdem, sebevražda,“ doplnil mluvčí ministerstva Karel Hanzelka.

Výsledkem jednání mělo být nalezení společné příčiny zvýšeného počtu havárií a návrh na řešení případného systémového selhání, upozornil generální ředitel Správy železniční dopravní cesty Jan Komárek. „Neukázala se nějaká systematická příčina, ať už v předpisech, nebo v nefunkčnosti zařízení, takže jsme se dohodli, že se potkáme znovu,“ shrnul výsledek jednání ministr Slamečka. Příští setkání už má přinést konkrétní kroky, jak nehodám předcházet.