Husté sněžení komplikuje silniční a železniční dopravu

Praha - Další sněhový příval zasáhl Česko a velké problémy má silniční a železniční doprava. Na severu napadlo v noci místy až 30 centimetrů nového sněhu. Kvůli sněhovým jazykům a závějím bylo od rána jen v Ústeckém kraji uzavřeno 25 silnic, během dne se ale ve všech regionech podařilo většinu komunikací zprůjezdnit. V hradeckém kraji kvůli přívalům sněhu vyhlásila čtyři města kalamitní stav. Kvůli kalamitě zůstaly bez proudu také stovky domácností v Moravskoslezském a Olomouckém kraji, během dne se dodávky podařilo z větší části obnovit. Kvůli nočnímu sněžení a silnému větru bylo uzavřeno také 23 regionálních železničních tratí, do večera zůstaly uzavřeny tři. Aktuální situace na českých silnicích zde.

Město Náchod vyhlásilo kvůli sněžení kalamitní stav. Silný vítr v noci někde nafoukal až metrové závěje a většina silnic ve městě je nesjízdná. Na celém Náchodsku v noci na dnešek napadlo asi 20 centimetrů sněhu, vítr tvořil závěje. V Náchodě byl půl dne zhruba do šesti večer uzavřen hraniční přechod do Polska. Kolona kamionů stála až k Hradci Králové a výrazně komplikovala provoz. V Jaroměři, kde žije zhruba 13 tisíc obyvatel, kalamita vznikla vlivem nepříznivých klimatických podmínek - mimořádným sněžením spojeným s vytvořením náledí a námrazou. V Rychnově nad Kněžnou není možné zabezpečit údržbu místních komunikací a chodníků v termínech stanovených plánem zimní údržby, a proto starosta vyhlásil kalamitní stav, který bude platit až do pátečního večera. Stejná situace je i v Novém Městě nad Metují.

Bez elektrické energie zůstaly ráno stovky domácností na Šumperskuv Olomouckém kraji a také na Karvinsku, Novojičínsku a Opavsku v sousedním Moravskoslezském kraji. Energetikům se během dne podařilo obnovit dodávky na většinu míst.

Sníh opět komplikuje dopravu (zdroj: ČT24)

Kvůli sněhu a větru by se lidé neměli vydávat na horské túry nebo do lesů. Zákaz vstupu do hvozdů platí například v Pardubickém kraji v okolí Holic, Chocně, Vysokého Mýta a Pardubic. Lesníci z choceňské správy tvrdí, že sněhu je v lesích nejvíce za posledních padesát let. Nebezpečí pádů stromů je mimořádně velké. Varují hlavně běžkaře.

V Ústeckém kraji bylo kvůli sněžení a větru dopoledne uzavřeno 25 silnic, postupně se podařilo velkou část z nich zprůjezdnit, uzavřeny zůstávají poslední dva tahy. Největší problémy nastaly během dne na Lounsku. V kopci u Peruce uvázly kamiony. Silničáři museli nakonec zachraňovat i svůj sypač, který uvázl, když jel pomoci kamionům.

Na Opavsku museli silničáři dopoledne uzavřít 19 úseků silnic druhých a třetích tříd. Do poledne se jim podařilo zprůjezdnit téměř všechny zaváté úseky. Řidiči si musí dávat pozor také na Novojičínsku, kde jsou špatně sjízdné i některé silnice prvních tříd.

V Karlovarském kraji už přestalo sněžit a oblačnost se roztrhala. Silničářům se podařilo zprůjezdnit většinu z více než deseti zavátých silnic, uzavřeny zůstávají tři úseky. Většinou se však jedná o silnice druhé a hlavně třetí třídy s minimálním provozem.

Silné sněžení a vítr komplikovaly dnes situaci na silnicích i železnici v Plzeňském kraji. Zavřeno bylo několik úseků silnic na jižním Plzeňsku. Na několika tratích kvůli závějím nejezdily vlaky. Do odpoledne se podařilo na většině míst provoz obnovit. Po 15:00 zůstává uzavřena i nadále silnice třetí třídy mezi Střížovicemi a Netunicemi.

Dopravu v Moravskoslezském kraji v některých regionech komplikuje husté sněžení a zejména silný vítr. Kvůli tvoření sněhových jazyků a závějí museli silničáři ráno uzavřít několik silnic, zejména nižších kategorií. Silné srážky podle silničářů zasáhly okresy Bruntál, Frýdek-Místek a Nový Jičín. Uzavřeno bylo pět úseků na Opavsku a osm na Novojičínsku. Největší problémy mají silničáři v současné době v úseku Otice - Melč na Opavsku, kde uvízla i jejich technika. Při nehodě sanitky na Frýdecko-Místecku zemřela převážená pacientka. Po hromadné nehodě deseti aut museli silničáři uzavřít také hlavní tah z Opavy na Ostravu. Řidiči nedokázali včas zabrzdit na kluzké vozovce. Při havárii se ale nikdo nezranil.

Sněžení a silný vítr zkomplikovaly dopravu i v Olomouckém kraji. Na řadě míst se tvoří sněhové jazyky či závěje. K večeru se situace zlepšila, většina silnic v regionu byla zprůjezdněna. Na Olomoucku a Prostějovsku je několik vedlejších komunikací stále neprůjezdných. Kvůli dopravní nehodě byla zhruba dvě hodiny neprůjezdná i silnice R46 z Prostějova do Olomouce.

Na Vsetínsku dnes komplikuje dopravní situaci také sněhová kalamita. Silničáři varují všechny řidiče, aby do Beskyd bez zimní výbavy nevyjížděli. Sněžení se tam očekává také dnes v noci a zítra.

V Pardubickém kraji fouká silný vítr a tvoří se sněhové jazyky a závěje. Na většině území kraje dnes sněží nebo jsou sněhové přeháňky. Na Hlinecku připadlo až deset centimetrů sněhu, na Svitavsku byly dopoledne uzavřeny dvě menší komunikace. Sníh zastavil i dvě železniční tratě.

V Libereckém kraji napadlo přes noc okolo 30 centimetrů sněhu. Ve vyšších polohách se nakupily až půlmetrové návěje. Sníh pokrýval i komunikace první třídy. Na mnoha místech blokovaly dopravu kamiony. Nejhorší situace byla na silnici I/14 mezi Harrachovem a Rokytnicí nad Jizerou, kde sněhová lavina zasypala úsek u Vilémova. Komunikaci se podařilo uvolnit okolo jedenácté hodiny. Sněhovou bariéru odstranil z vozovky pluh a nakladač.

Problémy jsou také na železnici. „Některé úseky tratí jsou uzavřeny, a pokud to dovoluje situace na komunikacích, zajišťujeme pro cestující náhradní autobusovou dopravu. Jedná se převážně o regionální tratě. Hlavní tratě jsou sjízdné,“ uvedl mluvčí SŽDC Pavel Halla.

Kde hledat informace o zpoždění vlaků

Před tvorbou sněhových jazyků a závějí varují meteorologové do dnešního večera.

Počasí během dne

Zataženo se sněžením, v polohách pod 400 m místy déšť se sněhem. Postupně od severozápadu oblačno až polojasno, zpočátku místy, postupně ojediněle sněhové přeháňky. Nejvyšší teploty -1 až 3 °C, v 1000 m na horách kolem -4 °C. Čerstvý jihozápadní vítr 5 až 10 m/s, s nárazy 15 až 20 m/s, na hřebenech hor až 30 m/s se bude měnit na mírný západní až severozápadní 3 až 7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Pluh silničářů
Zdroj: ČT24