Zimní pneumatiky budou zřejmě povinné v celém Česku

Praha - Ministerstvo dopravy dokončilo návrh zákona, který by od příští zimy uložil řidičům povinnost mít zimní pneumatiky v případě špatného počasí po celé zimní období na celém území republiky. Zákon by měla v dohledné době projednat vláda. Informaci Lidových novin (LN) dnes zveřejnil server Lidovky.cz. Dosud byly zimní pneumatiky povinné pouze na úsecích označených dopravní značkou Zimní výbava.

„Ano, ten zákon jsme skutečně dokončili. Chceme, aby se příští zimu jezdilo už podle nových pravidel,“ řekl LN mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka. Pokud řidiči nařízení o pneumatikách nebudou respektovat, hrozí jim jeden trestný bod a pokuta až dva tisíce korun.

Řidiči budou muset mít zimní gumy vždy, když bude silnice pokryta sněhem či ledem nebo když bude před sněhovými přeháňkami či námrazou varovat předpověď počasí. Při suché vozovce a slunečném počasí by je za letní pneumatiky policisté pokutovat neměli.

Automobily do 3,5 tuny budou muset mít zimní pneumatiky na všech kolech, těžší vozy jen na kolech u poháněných náprav. U osobních vozidel bude požadovaná hloubka vzorku pneumatiky 4 milimetry, u nákladních vozů 6 milimetrů.