O víkendu sníh zavinil hromadné dopravní nehody

Praha - O víkendu sníh a mráz způsobily hromadné dopravní nehody na silnicích i komplikace v železniční dopravě. Příznivě se ale sněhová kalamita odrazila na počtu obětí lednových dopravních nehod, bylo jich asi o polovinu méně než v předchozích letech. Dnes a na začátku příštího týdne hrozí Česku silný mráz. Sníh a náledí se sice o víkendu staly příčinou několika hromadných dopravních nehod, počet obětí však byl minimální. Podle policistů sněhová kalamita celkově příznivě ovlivnila lednovou statistiku úmrtí na silnicích, protože řidiči buď vůbec nevyjížděli, nebo jezdili velmi opatrně. Oproti loňským 78 obětem letos v lednu zemřelo při dopravních nehodách jen 35 lidí.

Jen za sobotu však hromadné havárie, jejichž příčinou byl zledovatělý povrch vozovky, blokovaly provoz na třech místech. Kvůli nehodě dvou kamionů v Německu byl dvanáct hodin na dálnici D5 uzavřen vjezd do ČR před Rozvadovem na Tachovsku. Průjezd po téže dálnici dopoledne navíc zkomplikovala hromadná nehoda šesti aut u Heřmanovy Hutě.

Třetí hromadná nehoda se stala u Bakova nad Jizerou, kde na náledí postupně havarovalo 11 aut. Jeden člověk utrpěl lehké zranění a rychlostní silnice z Mladé Boleslavi na Liberec byla čtyři hodiny neprůjezdná.

Také dnes na mnohých místech Česka ztěžovalo řidičům jízdu sněžení, na řadě míst i mlha. Hlavní tahy jsou sjízdné, ale na silnicích nižších tříd zvláště v horských oblastech zůstává ujetá vrstva sněhu krytá posypem nebo rozbředlý sníh, někde je na vozovkách námraza nebo se na nich tvoří sněhové jazyky.

Mimo provoz zůstává železnice Čistá - Kralovice u Rakovníka

Kvůli sněhové kalamitě je zatím mimo provoz trať Čistá - Kralovice u Rakovníka, dnes odpoledne se podařilo zprůjezdnit trať Mšeno - Mladá Boleslav. Ještě v sobotu byly uzavřeny čtyři trati ve středních Čechách, jedna na Liberecku a dvě na Moravě.

Lednová sněhová kalamita, která postihla většinu republiky, způsobila klientům pojišťoven tisíce škod za celkem stovky milionů korun. Nejvíce pojistných událostí vzniklo v Praze a ve středních Čechách. Podle pracovníků pojišťoven však budou škody ještě přibývat s tím, jak při oteplení bude sníh těžknout. Jen za uplynulou sobotu se pod tíhou sněhu propadla střecha sportovní haly v Hodoníně a těžký sníh se stal zřejmě také příčinou prolomení střechy nad nástupištěm autobusového nádraží v Milevsku.

Zasněžená silnice
Zdroj: ČT24