Sníh a náledí působí chaos v evropské dopravě

Berlín - Vydatné sněžení a náledí dnes opět zkomplikovalo dopravu v řadě evropských zemí. S největšími komplikacemi na silnicích se museli potýkat řidiči v Německu, kde napadlo až 40 centimetrů sněhu a místy se vytvářely i metrové závěje. Sníh narušil dopravu i v Belgii a střední části Maďarska. V rakouském Tyrolsku hrozí laviny.

Nejkritičtější situaci hlásí severní oblasti SRN – spolkové země Meklenbursko-Přední Pomořansko a Šlesvicko-Holštýnsko. Na hlavních silničních tazích se vytvořily zácpy, dálnice 20 je na mnoha úsecích zcela neprůjezdná, v Rostocku a Hamburku nefunguje místní doprava. Policie vyzvala občany, aby raději zůstali doma. Tucty automobilů stojí uvězněny v sněhových závějích bez naděje na pomoc, protože se sem odklízecí a odtahovací vozidla nemohou dostat. Na četných trasách se zastavila i železniční doprava.

V Severním Porýní-Vestfálsku policie jen do dnešního rána napočítala 300 nehod způsobených nepřízní počasí. Nejméně další dva lidé přišli při dopravních nehodách o život v Bavorsku. Na mnichovském letišti se provoz vrátil do běžných kolejí poté, co se zde v pátek kvůli počasí zpozdilo asi 160 letů.

Belgii trápí sníh, Rakousko hrozba lavin

Dopravní problémy zasáhly již v pátek večer Belgii. Stovky vozidel byly zablokovány několik hodin na dálnici E25 v oblasti Houffalize. Civilní ochrana tu automobilistům rozdávala pokrývky. Meteorologové předpovídají, že v oblastech nad 300 metrů výšky nad mořem může do konce víkendu dosáhnou síla sněhové pokrývky až půl metru.

V Tyrolsku ve výši 1800 metrů panuje značné lavinové nebezpečí, které se má během dne zvyšovat. Nebezpečné jsou hlavně převisy a horské hřebeny. Sesuv sněhu může vyvolat i malé dodatečné zatížení jako váha jediného lyžaře.

Maďarští meteorologové vydali nejvyšší stupeň výstrahy před sněhem. V centrální části země hrozí, že tu napadne do půlnoci až 20 centimetrů sněhu. Doprava v celém Maďarsku dnes funguje jen velmi pomalu, vlaky mají zpoždění 15 až 20 minut. Mezinárodní letiště v Budapešti muselo být dopoledne krátce uzavřeno, protože se musel odstranit sníh z přistávacích drah.