Dopravní podnik podepsal smlouvu na prodloužení metra A

Praha - Smlouvu na výstavbu nových stanic metra linky A do Motola dnes podepsal Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) se sdružením společností Metrostav a Hochtief CZ. Předmětem smlouvy je zhotovení stavební části úseku Dejvická-Motol v hodnotě 13,6 miliardy korun bez DPH. Celkové náklady na výstavbu mají činit zhruba 18,7 miliardy korun, z toho více než osm miliard má tvořit dotace z evropských fondů. Podpisem smlouvy se otevírá cesta k výstavbě čtyř nových stanic, které prodlouží současnou délku linky A o šest kilometrů, uvedl dopravní podnik.

Staveniště se začnou dodavatelům předávat ještě letos, od 23. prosince. Přípravné práce budou pokračovat v lednu příštího roku a vlastní výstavbu stanic Červený vrch, Veleslavín, Petřiny a Motol sdružení dodavatelů zahájí ve druhé polovině března 2010. Metrostav při podpisu smlouvy uvedl, že velká část trasy bude ražena mechanizovanými štíty a celá trasa bude stavěna s minimálními zábory na povrchu.

Kromě sdružení Metrostavu a Hochtiefu CZ se užšího kola výběrového řízení zúčastnily firmy OHL SŽ a Strabag. Proti výběru vítězného sdružení se mohly odvolat.

Prodloužení trasy metra A v celkové délce 12,9 kilometru bude rozděleno do tří etap. První povede do Motola. Druhá, celkem 4,3 kilometru dlouhá část, napojí stanice Bílá Hora, Dědina a Dlouhá Míle. Poslední a nejkratší úsek má zahrnovat stanice Staré Letiště a Letiště Ruzyně.

Pražské zastupitelstvo letos schválilo, že do roku 2015 uvolní na prodloužení metra trasy A celkem 10,7 miliardy korun. Nejvíce peněz bude muset město najít v letech 2013 a 2014, kdy by měla výstavba metra městskou kasu stát 8,7 miliardy korun. Do té doby půjde většina financí z operačního programu Doprava. Trasa A se začala budovat v roce 1973 a výstavba trvala 5 let.