Most u Sokolova se uzavře, kudy povede objížďka?

Sokolov – Stavba čtyřproudé rychlostní silnice mezi Chebem a Karlovými Vary dospěla ke svému nejbolestivějšímu místu. Je jím most přes řeku Ohři u Sokolova. Již je sice rozhodnut spor mezi krajem a policií – most se nebude rozšiřovat a zpevňovat za provozu, je ale otázka, kudy povede objížďka. Uvažuje se o odklonění dopravy buď přes Sokolov, nebo přes Loket.

První práce na mostě začaly asi před dvěma měsíci. Zatím se silničáři řídí podle původní dohody – auta ve směru z Karlových Varů do Chebu po rekonstruované stavbě projíždějí, v opačném směru musí asi šest tisíc vozidel denně na objížďku přes Sokolov.

Naplno se začne na mostě dělat od března. Potom bude muset být stanovena oficiální objížďka, která může vést buď obousměrně přes Sokolov, nebo ve směru od Karlových Varů nasměrovat auta na Loket.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Každá z variant se nelíbí obyvatelům a zástupcům toho města, kterého by se měla dotknout. „Město Sokolov zásadním způsobem nesouhlasí s tím, aby přes město jezdily oba směry objížďky,“ uvedl starosta Sokolova Karel Jakobec. „Dlouhé kamiony se v našich podmínkách pravděpodobně nevytočí,“ namítl zase starosta Lokte Jaroslav Hlavsa.

K tomu přidala své stanovisko policie, která je přesvědčena, že alespoň částečně musí zůstat průjezdný opravovaný most. Na obou navrhovaných objížďkách totiž podle policistů hrozí při každé nehodě dopravní kolaps, ve kterém by mohli uvíznout i třeba sanitky anebo hasiči.

Zachování provozu ale odmítají silničáři. „Když se začala dělat realizační dokumentace, udělal se podrobnější průzkum, který zjistil, že se bude muset udělat daleko větší oprava, než se původně předpokládalo. Je náročná na pohyb na mostě a nelze ji udělat za byť částečného provozu,“ shrnul ředitel karlovarské pobočky Ředitelství silnic a dálnic Radomil Havrda.

Jakékoliv rozhodnutí bude platit do poloviny roku 2011, kdy bude spolu s mostem otevřen celý sokolovský úsek rychlostní silnice R6.

Uzavírka I/6 – možné objížďky
Zdroj: ČT24