Změna brněnského územního plánu umožní rozvoj dopravy

Brno - Na brněnské radnici začínají přípravy stavby velkého městského okruhu u Tomkova náměstí a prodloužení tramvajové trati do Bosonoh. Zastupitelé tento týden souhlasili s tím, aby urbanisté začali chystat změny územního plánu, které stavby umožní. Třetí ze zhruba deseti schválených změn by měla ulehčit dojíždění z Brna směrem na Hodonín, uvedl primátorův náměstek Martin Ander (SZ). Brno původně mělo mít od roku 2010 nový územní plán. Jeho vypracovávání se však zpozdilo, radniční koalice se proto rozhodla pouze pro přípravu aktualizace.

V Kaštanové ulici dnes auta překonávají železniční přejezd, takže když projíždí vlak, tvoří se tam kolony. Podle Andera není možné na místě vybudovat mimoúrovňové křížení. Vznikne proto nedaleko odtud. Prodloužení tramvajové tratě do Bosonoh by mělo jednak usnadnit dojíždění tamním obyvatelům, plánuje se ale i s ohledem na budoucí rozvoj Brna. U Tomkova náměstí mají zase urbanisté vyřešit, jak tam zbudovat další část velkého městského okruhu, aniž by se musela bourat tamní sportoviště.

Vypracovávání nového územního plánu se však zpozdilo, radniční koalice se proto rozhodla pouze pro přípravu aktualizace. Opozice to kritizuje, podle ní neexistence nového územního plánu zbrzdí rozvoj města.

Ander s tím nesouhlasí. Aktualizace podle něj upraví současný územní plán v částech, kde už nevyhovuje, například zpružní revitalizaci bývalých průmyslových areálů. Konfliktní body, jako je rušení zahrádkářských kolonií v centru, však budou mít politici a úředníci čas s veřejností prodiskutovat. Změny se pak stanou součástí nového územního plánu.