V Plzni přibylo černých pasažérů, někteří napadají revizory

Plzeň – Revizoři plzeňského dopravního podniku rozdali od začátku roku do konce října již 45 tisíc pokut. Černí pasažéři se ovšem příliš nenamáhají pokuty zaplatit – zatím tak učinila necelá polovina, u zbytku dopravní podnik musí peníze vymáhat. Jenom minimální šanci získat dodatečně jízdné má potom společnost zhruba u osminy černých pasažérů, kteří jsou cizinci – především Slováci a Poláci. Samotné kontroly jsou stále problematičtější, protože jsou revizoři občas napadáni.

I při kontrolách v plzeňské MHD se projevuje vliv hospodářské krize. Dopravním podnikům klesají tržby a na vymáhání nezaplaceného jízdného se více soustředí. Přitom cestující, kteří mají hluboko do kapsy, jsou stále agresivnější. Zatímco v loňském roce evidovaly dopravní podniky osm případů napadení revizorů, letos už jich je 25. Revizoři proto začali spolupracovat s městskou policií. „S pomocí městské policie se provádí kontroly v nočních hodinách na nočních spojích,“ uvedl revizor Václav Honzík.

Plzeňská MHD má i své recidivisty – za deset měsíců letošního roku přistihli jednoho z černých cestujících již třináctkrát. Řada dalších na tom není o mnoho lépe. Pokuty ale odmítají platit a revizorům se vysmívají. Dopravní podnik je proto musí žalovat. Podle předsedy plzeňského okresního soudu Jiřího Levého jich letos společnost podala již patnáct tisíc. Oproti předchozím letům se jejich počet zvýšil asi třikrát. Soudci tak nestíhají stohy spisů vyřizovat.

Reportáž Miroslavy Vildové (zdroj: ČT24)