V Přelouči začala jezdit MHD, cestující jsou spokojeni

Přelouč – Minimalistickou MHD se rozhodla objednat přeloučská radnice. Po roce příprav začal po pravidelné trase jezdit jeden malý autobus, který objíždí důležité body města a do centra také sváží cestující ze sedmi okrajových částí. Prozatím je cestování zdarma, od ledna se bude za svezení platit pět korun. Město počítá s tím, že ho nová služba ročně přijde na dva miliony.

Třináct měsíců od chvíle, kdy zastupitelé dali hromadné dopravě zelenou, vyrazil na svůj okruh malý červený autobus. Nevynechává nádraží, domov důchodců, místní podniky ani zastávky u škol. Město na provozování linky vypsalo výběrové řízení, které vyhrála Veolia.

„Autobusy jezdí každou hodinu sedm dní v týdnu od rána do večera. Cestujícím stačí zapamatovat si minutu odjezdu ze své zastávky v jednom směru a druhém,“ popsal systém MHD v Přelouči autor projektu Pavel Matouš. Podle řidičů obyvatelé Přelouče minibus vyhledávají. „Včera jsme měli 198 lidí,“ uvedl řidič Břetislav Malý.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Právě z představ obyvatel Přelouče vycházela radnice při sestavování jízdního řádu a umisťování zastávek. Na provoz autobusu musí město najít peníze ve svém rozpočtu. „Předpokládáme, že každý rok budeme do této služby investovat dva miliony korun. Jízdné, které budou občané platit, je symbolické,“ shrnula starostka Přelouče Irena Burešová.

Prozatím ale jezdí autobus zadarmo. Jízdenku za pět korun bude nutné používat od ledna. „Cena je super,“ pochválil jeden z cestujících. I další lidé, kteří se autobusem nově mohou vozit, jsou spokojeni. Zejména těm, kdo žijí dále od centra, totiž výrazně usnadnil cestování na nákup nebo k lékaři.

Intervaly autobusové linky se časem změní. Město by chtělo jízdní řád přizpůsobit podle jízdního řádu vlaků a podle připomínek obyvatel.