Ve Vršovicích vykolejil expres do Žiliny, nikdo se nezranil

Praha - Nedaleko pražského nádraží ve Vršovicích dnes ráno vykolejil expresní vlak Odra jedoucí do Žiliny. Jeho cestu zřejmě ukončil po několika kilometrech lom kolejnice na výhybce. Mimo koleje se ocitly čtyři vagony, při nehodě se podle náměstka generálního inspektora Drážní inspekce Jana Kučery nikomu nic nestalo. Asi hodinu a půl odkláněly dráhy všechny vlaky z Wilsonova nádraží na Kolín přes Libeň, dopravu se v místě nehody podařilo obnovit asi po hodině a půl. Vykolejené vagony blokovaly trať do odpoledne, její oprava se ovšem protáhne nejméně do zítřka.

„Při nehodě vykolejilo sedm vozů expresu, ale než vlak zastavil, tři vagony naskočily zase zpět na koleje. V tento okamžik je tedy nutné nakolejit čtyři vozy,“ uvedl Kučera. „Nedošlo tam k ničemu vážnému, v podstatě to jen vyskočilo z koleje,“ doplnil mluvčí Českých drah Radek Joklík.

U vršovického nádraží budou vlaky mířící na Malešice muset nějakou dobu jezdit po jedné koleji. Oprava té poškozené potrvá nejméně do zítřka. „Došlo k vylomení jazyka výhybky, Správa železniční dopravní cesty zjišťuje, jak dlouho bude trvat oprava,“ uvedl Mirián Konvalinka z Drážní inspekce.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Spoj Odra musel být zrušen, jeho cestující se vrátili na pražské hlavní nádraží, odkud část odjela luhačovickým expresem do Olomouce, lidé mířící až do Ostravy odjeli později pendolinem.

Podle Kučery je na porušených kolejích 50tisícová škoda, na vagonech zhruba 400tisícová.