Škodě hrozí 200milionová pokuta za zpožděné lokomotivy

Plzeň – Až 200milionové penále hrozí plzeňské Škodě Transportation za zpoždění dodávek rychlíkových elektrických lokomotiv typu 109E Českým drahám. Jako první o tom informoval týdeník Euro. První z dvaceti třísystémových lokomotiv, kterými chtějí dráhy vodit vlaky Eurocity i do sousedních zemí, se měly podle původních plánů zkušebně objevovat v čele vlaků již letos a příští rok jezdit pravidelně. Prozatím ale všechny tři dokončené lokomotivy procházejí zkouškami.

„Penále činí k dnešnímu dni přibližně 80 milionů korun a my je budeme po dodavateli tvrdě vymáhat,“ řekl týdeníku generální ředitel Českých drah Petr Žaluda. Euro s odvoláním na zdroje blízké ČD uvedlo, že celková výše pokuty může nakonec činit až 200 milionů korun. Společnost Škoda Transportation situaci ohledně zpožděných dodávek lokomotiv nekomentovala.

Zpoždění způsobila hlavně změna bezpečnostních norem. Škoda proto musela změnit řadu detailů, výsledkem je také odlišný vnější design než původně výrobce prezentoval.

Škoda 109E, která se ovšem bude na českých kolejích pohybovat jako řada 380, je třísystémová lokomotiva s maximální rychlostí 200 km/h. České dráhy si ji objednaly pro vozbu expresních osobních vlaků, měly by zajíždět i na Slovensko, do Maďarska či Německa. Obdobný stroj upravený pro regionální dopravu si objednala také Železničná spoločnosť Slovensko. Škoda lokomotivu 109E/380 poprvé oficiálně představila loni na berlínském veletrhu Inno Trans, v Česku byla k vidění například na letošní výstavě Raildays nebo na Mezinárodním strojírenském veletrhu.