Přelouč zavede MHD, zprvu bude zdarma

Přelouč (Pardubicko) – Městské autobusy začnou od prosince jezdit v Přelouči. Původně je chtěla radnice zavést již od září, ale jeden účastník výběrového řízení se odvolal. Devítitisícové město na Pardubicku dosud městskou hromadnou dopravu nemá a radnice se pro její propagaci rozhodla na první dva měsíce provozu nezavádět jízdné. Poté se budou jízdenky prodávat za pět korun. Informoval o tom místostarosta Přelouče Ivan Moravec.

„Chceme, aby si lidé na službu zvykli, dosud jsme nikdy MHD neměli. Doufáme, že se dobře ujme. Máme devět tisíc obyvatel a autobus bude jezdit přes sídliště i do místních částí,“ řekl Moravec.

Radnice původně uvažovala o tom, že by zavedla taxibus, který by si cestující museli předem objednat pomocí SMS. Vedení města ale nakonec usoudilo, že by bylo příliš komplikované účtování takové služby.

Přeloučí tak nakonec bude projíždět v hodinovém intervalu jeden mikrobus. Do šesti místních částí bude jezdit v ještě delším intervalu. Město si vyhradilo na MHD 2,5 milionu korun. Zhruba 300 tisíc korun by podle plánů radnice mělo pokrýt jízdné, provoz tak stále bude stát ročně přes dva miliony korun.

Služeb MHD zřejmě využijí především obyvatelé místních částí vzdálených od samotného města. „Určitě autobus, který nás sveze do města, využijeme. Ve městě už ho pak potřebovat nebudeme, všechno si obejdeme pěšky,“ řekla Jaroslava Pešavová z místní části Tupesy.