Budoucnost patří elektromobilům, auta se budou dobíjet za jízdy

Praha - Elektromobil se v posledních letech ve světě stává symbolem ekologické silniční dopravy. Oproti konkurentům se spalovacími motory ale mají elektromobily i nevýhody, kvůli kterým jich po silnicích zatím jezdí jen málo. Mezi hlavní patří nutnost dobíjení baterií, které mají omezenou kapacitu. Řešení tohoto závažného problému předestřeli korejští vědci – elektromobily by podle nich měly získávat energii z nabíjecích pásů zabudovaných ve vozovce.

Kvůli relativně krátkému dojezdu elektromobilu v porovnání s vozem se spalovacím motorem dnes nad smyslem pro ochranu přírody často vyhrává snaha být v cíli co nejrychleji. Díky jihokorejským vědcům z pokrokového institutu vědy a techniky v Tedžonu nedaleko Soulu by mohla být cesta elektromobilem podobně snadná jako běžným vozem.

„Celý princip je založený na magnetické indukci. Hlavní zdroj energie a napájecí pásy jsou skryty pod zemí. Je to celý systém zásoby energie. Ve spodní části auta je ukryto senzorově řízené magnetické zařízení,“ řekl vedoucí projektu Cho Dong Ho. Auto si bere energii bez dotyku s vozovkou přímo za jízdy. Systém se bude zkoušet ještě do konce tohoto roku a potom pásy ozdobí jihokorejské silnice. Podpořit elektromobily chtějí Korejci i jinak – nabíjecí systém umístí i na autobusové zastávky.

Milénium (zdroj: ČT24)

Pro dostatečné dobití aut na eletrický pohon by podle vědců stačilo pokrýt elektrickými pruhy pouze deset procent městských silnic. Z běžné sítě by šla energie do nabíjecích pásů. Nová technologie by prodloužila dojezd vozidla a snížila kapacitu baterie. Hlavní otázka tak je, zda se nabíjecí pásy příliš rychle nezničí.