Končí výluka vlaků z Dejvic do centra Prahy

Praha – Dnes večer skončí výluka na železniční trati z pražských Dejvic na Masarykovo nádraží. Zmizí tak jedno z omezení, která souvisejí se stavbou silničního tunelu Blanka a rekonstrukcí třídy Milady Horákové. Zároveň skončí krátká "kariéra" železniční zastávky Gymnasijní, kde zhruba měsíc končily vlaky mířící od Kladna do Prahy. První vlak pojede mezi dejvickým a Masarykovým nádražím zhruba ve 22 hodin.

„Výluka skončí podle dohodnutého harmonogramu. Správa železniční dopravní cesty ji využila k řadě prací na trati, včetně úprav budovy nádraží Dejvice,“ uvedl mluvčí pražského magistrátu Jiří Wolf.

Výluka vlaků zahrnutých do systému městských vlaků S probíhala současně s výlukou tramvajového provozu na Letné. Cestovat z Dejvic do Holešovic nebo na Nové Město tak bylo možné pouze metrem, odkloněnými tramvajovými linkami nebo autobusy, které postávají v zácpách na Letné. 

Během výluky byla založena část budoucího přemostění Svatovítské ulice přes Buštěhradskou dráhu. Na východní straně nádraží Dejvice u stanice metra Hradčanská byly přeloženy inženýrské sítě. Zároveň byla vybudována část konstrukce budoucích tunelů Blanka a posunuta železniční kolej do prostoru, kde nebude kolidovat s pokračující stavbou.

V době prací na tunelu sice železničáři pracovali na trati, nedošlo ovšem k jejím výraznějším úpravám. Železnice by se přitom v příštím desetiletí měla proměnit v často skloňovanou rychlodráhu na letiště. Pouze drobnější opravy trati proběhnou i během dalších dvou výluk, které trať z Dejvic na Masarykovo nádraží ještě čekají. Jedna by se měla uskutečnit letos na podzim, druhá na jaře příštího roku.

Železniční trať z Kladna do Prahy je jednou z nejdůležitějších spojnic metropole se Středočeským krajem, denně tu vlaky přepraví téměř 4 500 cestujících.