V Liberci komplikuje dopravu oprava mostu

Liberec - Dopravu v Liberci zkomplikovalo uzavření jednoho z hlavních mostů v Letné. Práce na jeho rekonstrukci skončí až 20. září, uvedl mluvčí magistrátu Martin Korych. Most byl v havarijním stavu, jeho rekonstrukce přijde na 91,4 milionu korun. Od prosince 2007 je uzavřen pro nákladní dopravu nad 13 tun a vjet na něj nesmějí ani autobusy. Důvodem je narušená statika, kterou před dvěma lety odhalila pravidelná kontrola. Most v Letné byl postaven v 80. letech a patří ve stotisícovém městě k těm mladším.

Že je jeho stav tak špatný, proto nikdo nečekal. Práce na rekonstrukci začaly prakticky už loni, kdy byl opraven most v Norské ulici pod ním. I tento most byl v havarijním stavu a byl původně pro dopravu uzavřen. Město ho ale muselo opravit, aby bylo kudy vést objížďky. Podle plánů mají práce pokračovat ještě v příštím roce.

Liberec vlastní 141 mostů a mostních objektů. Most v Letné není jediným mostem v Liberci, který není v pořádku. V havarijním stavu jsou i další čtyři mosty a ještě 15 jich je ve velmi špatném stavu. Provizorního zajištění se proto ještě letos dočká most v Ostašovské ulici, opraví se i propustek v Lukášovské ulici, na němž se před třemi lety zřítilo čelo.

Práce na mostech budou pokračovat i v příštím roce, radnice připravuje rekonstrukci chátrajícího mostu přes silnici I/35 a přes železniční trať v Ostašovské ulici. Opravy se v roce 2010 dočká také most přes Harcovský potok v Hrubínově ulici, který je kvůli špatnému stavu uzavřen pro vozidla těžší než 18 tun. Rekonstrukce čeká i poškozený most přes Nisu v Londýnské ulici. Zatéká do něj a mohou po něm jezdit jen vozidla do 16 tun. Plánuje se také oprava mostu přes Harcovský potok v Josefině údolí.