Bodový systém slaví třetí „narozeniny“, politici mu chystají novinky

Praha – Systém trestných bodů pro řidiče začal v Česku platit společně s dalšími novinkami skoro přesně před třemi lety. Během nich přišlo o řidičský průkaz přes 19 tisíc lidí. I to je podle policie i řady dopravních expertů důkaz účinnosti. Poslanci do něj nyní po tříleté zkušenosti chtějí zapracovat novinky. Měly by odstranit jednu z vad bodového systému, řidiči se totiž o přestupcích dozvídají pozdě a jejich trest má proto relativně malý dopad na jejich další jednání. Hlavní problém současného systému je ale podle odborníků jinde – na silnicích je i nadále málo policistů.

Alespoň jeden bod dostalo zhruba 618 tisíc českých řidičů. Zcela se „vybodovala“ necelá třicetina – zhruba 19 tisíc, podle statistik tvoří 95 procent z nich muži. Nejčastěji jsou body udělovány za překročení rychlosti v obci o méně než 20 kilometrů v hodině. Za tento dvoubodový přestupek již bylo potrestáno asi 200 tisíc lidí.

Bodový systém vzbuzoval největší respekt u řidičů hned po svém zavedení. Později, když se ukázalo, že policistů na silnicích nepřibylo, začali se řidiči opět chovat hůře. Nejvíce bodů tak policisté udělovali na podzim 2007 a na přelomu let 2008 a 2009. „Promluvilo to, že politici sami poměrně znevažovali bodový systém,“ podotkla dopravní psycholožka Pavla Rymešová.

Reportáž Richarda Samka a Luboše Rosího (zdroj: ČT24)

Přesto zřejmě pravidla zavedená před třemi lety pomáhají postupně zlepšovat chování řidičů na českých silnicích. V letech 2006 a 2008 bylo při nehodách nejméně mrtvých od roku 1990. Letos se situace opět vyvíjí v tomto ohledu velice nadějně. „Já to vidím zejména z toho pohledu, že nedošlo ke zvýšení nehodovosti, protože růst intenzity dopravního provozu u nás je nebývalý,“ uvedl děkan Fakulty dopravní ČVUT Petr Moos.

Podle mluvčího ministerstva dopravy Karla Hanzelky mají body i výchovný efekt – jenom dvanáct procent bodovaných řidičů spáchalo bodovaný přestupek i v dalším roce.

Po třech letech čekají bodový systém změny - Poslanecká sněmovna v prvním čtení schválila novelu tzv. silničního zákona, kromě bodové revize zavádí i nové pasáže. Předpoklad, že se lidé o spáchání přestupku dozvědí do pěti dnů, je ale podle policie nereálný. „Ta varianta, tak jak byla navržena, je technicky neproveditelná,“ uvedl ředitel dopravní policie Leoš Tržil.

Podle dvou poslaneckých návrhů, kterými se sněmovna zabývá, se má také například zvýšit trest za bránění v předjíždění až na šest bodů nebo za nezastavení před přechodem.