Pardubické letiště nebude mít nový terminál

Pardubice – Stavba nové odbavovací haly pardubického letiště se opět odkládá. Důvodem je krize a s ní související nedostatek veřejných peněz. Naději na změnu vkládá vedení Pardubického kraje i městská radnice do soukromých investorů. Pouze privátní peníze by totiž mohly umožnit stavbu nové haly. Právě rozšíření pardubického letiště by mohlo regionu pomoci s rozvojem turistického ruchu. Dokud stavba haly nezačne, budou probíhat na letišti jiné práce – například instalace nových přibližovacích světel.

Podle pardubického hejtmana Radka Martínka bude nutné celý plán na výstavbu velkého mezinárodního letiště s terminálem za miliardu korun výrazně omezit. „Myslím si, že to nebylo reálné,“ komentoval Martínek dosavadní velké plány.

Krátkodobě si nyní Pardubice stanovily skromnější cíl. „Chceme dosáhnout na první kategorii tohoto letiště, to znamená kategorizaci tohoto letiště,“ řekl primátor Pardubic Jaroslav Deml. Letištěm kategorie 1 se rozumí každý aeroport, kterým ročně projde 15–150 tisíc cestujících a spadá do něj například brněnské letiště, jehož nový terminál stál zhruba čtvrt miliardy.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Pardubické letiště zatím buduje nové technické zázemí – například přibližovací světla, která umožní letadlům přistávat i za špatných meteorologických podmínek.

Pardubická radnice i krajský úřad spoléhají na to, že výstavbu nového odbavovacího terminálu by v budoucnu mohl zaplatit, alespoň částečně, soukromý investor.