Autobusům na Karlovarsku ubývají cestující, dopravci tratí miliony

Karlovy Vary – Z autobusů v Karlovarském kraji mizí cestující. Podle dopravců, kteří již nyní prodělali miliony, je to důsledek ekonomické krize – lidé nejezdí na linkách ke zkrachovalým podnikům. Na podobný problém si stěžují dopravci i v dalších regionech. V nejmenším českém kraji chtějí politici řešit situaci přesměrováním linek. Pomoci by měla také tzv. Karlovarská karta, která zjednoduší placení v prostředcích hromadné integrované dopravy, její příprava ale vázne.

Náměstek hejtmana Petr Navrátil, který má na starosti dopravu, říká, že o problémech dopravců ví. Kraj už proto hledá způsob, jak změnit zavedený systém v dopravě. „Dojde k přesměrování linek. Zavedeme je tak, aby byly efektivnější, aby se svedly do jednoho přestupního místa,“ uvedl Navrátil.

Dopravci ovšem hovoří především o možném zrušení ztrátových spojů. Zároveň se musí cestující připravit na zhoršení komfortu v dopravních prostředcích. „Tlačí nás to do svízelné situace, kdy musíme snižovat náklady. První se škrtají náklady na obnovu,“ popsal současnou situaci ředitel firmy Ligneta Petr Schmid.

Možné úplné zrušení spojů ani úvahy o zdražení jízdného se politikům nelíbí. Reorganizace systému ale bude muset být rychlá. Cestujících v karlovarských autobusech ubývalo i před krizí a současný vývoj nenasvědčuje tomu, že by stávající systém mohl být nadále použitelný. Statistiky úřadu práce potvrzují, že nezaměstnaných přibývá a autobusy na cestu do zaměstnání využívá stále méně lidí. Počet nezaměstnaných se rychle blíží k rekordu z roku 2005. Na konci března bylo v evidenci úřadu práce 17 tisíc lidí z Karlovarského kraje.

První změny by proto mohly nastat již v polovině letošního roku v okolí Aše. Ve zbytku Karlovarského kraje by se měly autobusové linky výrazně změnit na začátku příštího roku.