Na silnicích během víkendu zemřelo osm lidí

Praha - Velikonoční víkend si na českých silnicích vyžádal už osm smrtelných obětí. Při dopravních nehodách během soboty zemřelo pět lidí, z toho jeden motocyklista. Dnes ráno si jeden lidský život vyžádala nehoda na Uherskohradišťsku a další v Hradci Králové. Nejčerstvějším přírůstkem do černé kroniky Velikonoc je večerní smrt čtyřiačtyřicetileté řidičky čtyřkolky v Benátkách nad Jizerou, která nezvládla řízení a narazila do stromu. Policie nárůst nehod o prodlouženém víkendu očekávala, a připravila proto různé dopravně bezpečnostní akce, které zřejmě potrvají až do úterý. Policisté se chtějí zaměřit především na opilé řidiče.

Dopoledne zemřel jedenasedmdesátiletý řidič na jednom z kruhových objezdů v Hradci Králové, jeho spolujezdkyně se těžce zranila. Policisté zatím nevědí, proč muž vjel do protisměru a skončil v příkopu. Při další tragické události řidič osobního auta havaroval mimo silnici a narazil do stromu. Nehodu nepřežila jedna ze tří osob na zadním sedadle, další dvě utrpěly těžká zranění. Řidič a spolujezdec vpředu vyvázli bez vážnějších následků, sdělil dnes mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Ivo Mitáček.

V Kladně se včera odpoledne střetl na křižovatce policejní vůz, který jel se zapnutým majákem k zásahu, s osobním autem. Jeho řidička naštěstí utrpěla jen těžká zranění, mluvčí středočeské záchranné služby totiž včera uvedla, že žena zranění nepřežila. Trojice policistů vyvázla s lehčími poraněními. Policisté projížděli křižovatku na červenou, řidička měla na semaforech zelenou. Kdo je viníkem nehody, vyšetřovatelé zjišťují.

V sobotu brzy ráno zemřel u Chotějovic na Teplicku řidič osobního automobilu, který s vozem narazil do přemostění. Odpoledne zemřel řidič také v Novém Městě nad Metují na Náchodsku poté, co jeho auto narazilo do stromu. Spolujezdec se při nehodě vážně zranil. Smrtelné zranění si vyžádala i dopravní nehoda dvou motocyklistů, která se stala odpoledne u Sázavy na Benešovsku. Jeden z řidičů kolizi nepřežil, druhý se lehce zranil. Večer pak zahynul člověk při havárii osobního auta u obce Loučeň na Nymbursku. Utrpěl zranění, která byla neslučitelná se životem, sdělila mluvčí středočeské záchranné služby Tereza Janečková. Nehoda se stala kolem 20:00.

Záchranáři přitom dodávají, že mnohé životy se dají zachránit, stačí rychlá a správně poskytnutá pomoc hned po neštěstí ještě před jejich příjezdem. Jenže právě ta často nepřichází. Skoro to vypadá, jakoby se Češi při dopravních nehodách řídili heslem Kdo nic nedělá, nic nezkazí. Podle záchranářů totiž pravidla první pomoci často neznají a tak se pomáhat bojí.

„Bojí se k tomu postiženému přistoupit a zjistit jeho stav, stav jeho vědomí, zranění a tak dále. Potom první pomoc spočívá především v zahájení neodkladné resuscitace nebo případně v stavění krvácení,“ vysvětluje Otomar Kušička z pardubické záchranky.

O loňských Velikonocích na silnicích zemřelo celkem osm lidí, což je podle policie nejméně za posledních 17 let. Naopak nejvíce lidí od roku 2000 zahynulo v roce 2003, celkem 25 lidí, z toho čtyři na Velikonoční pondělí. Nejtragičtější Velikonoční pondělí za posledních 19 let zaznamenala policie v roce 2002, kdy zemřelo osm lidí.