Liberecký dopravní podnik a GTS otevřou autobusovou linku do Prahy

Liberec – Konkurovat dopravci Student Agency, který v současnosti jako jediný provozuje autobusovou linku mezi Prahou a Libercem, chce liberecký dopravní podnik. Společnost, která má dnes na starost libereckou MHD, navázala kvůli dálkové lince spolupráci s firmou GTS Travel. Ta nabízí nízkonákladové cestování a jazykové a pracovní pobyty. Pro novou linku má zajišťovat prodej jízdenek i její propagaci na firemních internetových stránkách. Dopravní podnik města Liberce již má licenci na provozování linky Liberec – Praha a první autobusy na ni vyjedou 16. března.

Pro žluté autobusy Student Agency bude znamenat příchod Dopravního podniku města Liberce a GTS první konkurenci na lince Praha – Liberec od roku 2007. Z této relace se tehdy postupně stáhl pražský Hotliner a posléze i ČSAD Liberec, firmy nedokázaly konkurovat nízkým cenám Student Agency. Student Agency zajišťuje v současné době 23 spojů, cena jízdného za jednu cestu je 95 korun.

Liberecký dopravní podnik bude do Prahy vypravovat 12 spojů denně a běžné jízdné přijde na 70 korun. „Nebudeme ale nabízet občerstvení ani služby hostesky,“ vysvětlil ředitel DPML Jiří Veselka.

Student Agency podle jednatele Radima Jančury konkurenci vítá. Odlivu cestujících se neobává, pokud klientů ubude, je připraven zrušit posilové autobusy, což umožní zlevnit jízdné zhruba o deset korun. „Počkáme, jak se příchod nového dopravce projeví,“ poznamenal Jančura. Je prý jen zklamán tím, že se mu nepodařilo s DPML dohodnout, aby i autobusy Student Agency mohly odjíždět z terminálu městské dopravy. „Pro cestující to bude zmatečné, když budou autobusy do Prahy jezdit ze dvou míst,“ řekl Jančura.

Student Agency jezdí z autobusového nádraží, které stojí nedaleko železniční stanice. Ředitel DPML Veselka uvedl, že Student Agency nabízela za možnost odjíždět z terminálu MHD zhruba milion korun. „Kapacita terminálu je ale už teď dost napjatá, museli jsme nádraží přeorganizovat, abychom tam naši linku vůbec dostali,“ řekl Veselka. Dopravní podnik podle něho plánuje, že zastavování přímo na terminálu bude jen dočasné. „Pro dálkové autobusy vybudujeme novou zastávku v těsné blízkosti, ale mimo terminál,“ dodal.

Dálková linka mezi Prahou a Libercem je pro autobusové dopravce jedna z nejlukrativnějších. Jako jediné krajské město, které nemá přímé železniční spojení s Prahou, je Liberec odkázán na služby rychlostních silnic R10/R35, po kterých trvá cesta mezi oběma městy zhruba hodinu. Na lince dlouho dominovala společnost ČSAD Liberec, stáhla se ale poté, co většina jejích cestujících přešla ke Student Agency, která jezdí na lince Praha – Liberec od roku 2005.