Žaloby proti hluku chtějí příští týden podat také Břevnovští a Říčanští

Praha - Žaloby kvůli nadměrnému hluku chtějí příští týden podat také obyvatelé Břevnova a Říčan, řekl to dnes Michal Bernard z Ekologického právního servisu, který nespokojené lidi zastupuje. Žaloby jsou podle něj postaveny na stejném principu jako ve sporu obyvatel ulice 5. května v Praze 4, kteří ve středu u soudu nad magistrátem vyhráli.

Měření podle Bernarda ukazují, že hluk v ulici Patočkova a Bělohorská v Praze 6 i v Černokostelecké v Říčanech je nadlimitní. „I přesto, že existuje výjimka provozování nadlimitního hluku, tak neumožňuje provozovatelům, aby zasahovali do soukromých práv žalobců,“ uvedl Bernard. Některé ulice totiž mají od hygieniků výjimku, která umožňuje po určitou dobu hlukové normy překračovat.

„Zaujmeme k tomu postoj, až dostaneme oficiální vyrozumění o podané žalobě. V tuto chvíli je to věc soudu a bylo by předčasné se k tomu nyní vyjadřovat,“ řekl ČTK Rudolf Dobiáš z tiskového odboru pražského magistrátu. Město je vlastníkem ulic na Břevnově, o říčanské se stará Ředitelství silnic a dálnic, jeho vyjádření se dnes získat nepodařilo.

Nespokojené obyvatele Říčan podporuje i místní radnice, která zatím o žalobě nevěděla. „Pokud k tomu má dojít, tak to celkem chápu,“ řekl ČTK místostarosta Říčan Zdeněk Moudrý (ODS). Město podle něj lidé o podporu nežádali. „Je tu otázka, jestli by se město nemělo k žalobě přidat, protože skutečně hygienické limity nejsou dodrženy,“ uvedl Moudrý. Množství aut proudících do zastavovaných oblastí východně a severovýchodně od Říčan je podle něho „strašlivé“.

Úspěšní byli ve středu ve sporu o porušování hlukových limitů obyvatelé ulice 5. května. Městský soud v Praze nařídil hlavnímu městu, aby do jednoho roku snížilo hladinu hluku v bytech na 45 decibelů ve dne a 35 decibelů po 22:00. Zrušil tak rozhodnutí obvodního soudu z loňského dubna. Magistrát se ale chystá dovolat k Nejvyššímu soudu. „Předpokládám, že Nejvyšší soud to dovolání zamítne,“ uvedl Bernard. Podle něj soud rozumně odložil vykonatelnost rozsudku na jeden rok, aby vlastník komunikace měl možnost hladinu hluku snížit.

Další žaloby se chystá Bernard podat v Plzni a Domažlicích. O žalobě uvažují také lidé z jihozápadní části Brna, tam je možné, že ji spojí i s porušováním emisních limitů.

Už v březnu se také na soud obrátili obyvatelé Barrandova, teď čekají na nařízení ústního jednání. „Na Barrandově je ta situace podle mého názoru úplně nejhorší,“ uvedl Bernard. Měření podle něj ukázalo, že hluk je nad 75 decibelů ve dne.
Žaloby jsou podle Bernarda pouze jednou z možností boje proti hluku, druhou jsou strategické hlukové mapy a akční plány, které stanoví konkrétní protihluková opatření. Musí být přijaty do června tohoto roku, pracují na nich krajské úřady a ministerstvo dopravy. Žaloby mohou být podle Bernarda motivací, aby s tím úřady začaly něco dělat.

Hlukové mapy byly zpracovány pro aglomerace Praha, Brno a Ostrava, letiště Ruzyně a nejdůležitější silniční a železniční tahy. Zpracování hlukových map je požadavkem Evropské unie, která se rozhodla proti hluku bojovat. Nejhorší situace je v České republice v Praze, kde je nadlimitnímu hluku vystaveno přes 100.000 obyvatel.