Řidiči v Mělníku poškozují radary pro měření rychlosti

Mělník - Dva ze tří radarů v Mělníku se pravidelně stávají terčem útoků vandalů, řidiči tak dávají najevo nesouhlas s jejich nainstalováním. Naposledy někdo třikrát vystřelil na radar v Kokořínské ulici. Město přesto chystá instalování čtvrtého radaru do konce roku, řekl novinářům místostarosta Jaromír Kovářík.

Podle místostarosty je útok na zařízení nepochopitelný, protože měří rychlost nedaleko mateřské školky Zvoneček, u které musí děti tuto ulici přejít. Zařízení bylo instalováno v červnu, v červenci zaznamenalo 2346 přestupků, v září jich bylo 1696, což je pokles o zhruba 30 procent. „Z toho je vidět, že má svůj význam,“ řekl místostarosta.

Stacionární radar v Kokořínské ulici se nestal terčem útoků poprvé. Minulý měsíc se někdo pokusil omezit jeho funkčnost postříkáním barvou. Nyní se na čočku kamery dokonce střílelo. „Je vyrobena z neprůstřelného skla, takže je sice poškozena, ale měří dál,“ podotkl Kovářík. Společnost Czech Radar, která mělnické radnici zařízení pronajímá, vyčíslila škodu na 30 000 korun.

Mnohem více je však mezi řidiči neoblíben radar v Malém Spořilově. Měří totiž rychlost na silnici, kde jedoucí auta v podstatě nikoho neohrožují, okolo navíc není žádná škola ani školka. To přiznává i místostarosta: „Radar je tam proto, že přes silnici vede stará vlečka a kamiony jedoucí přes ní rychle pak způsobují otřesy, které poškozují statiku nedaleko stojících domů.“

Lidé se již několikrát pokusili radar vyřadit z provozu, případně alespoň při průjezdu kolem něj hlasitě troubí, aby tak vyjádřili svůj nesouhlas. Naposledy někdo nastříkal nedaleko před ním na vozovku nápis RADAR. „To nám nevadí, pokud to bude mít ten efekt, že budou řidiči jezdit podle předpisů, tak vybrané peníze rádi oželíme,“ sdělil místostarosta.

Ve městě je radar také v Pražské ulici, ten však řidiče nedráždí, nebo to alespoň nedávají najevo. Ještě letos by město chtělo vybudovat další v příměstské části Mělník - Skuhrov.