V ulicích Prahy bude v sobotu protestní karneval

Praha - V sobotu musí řidiči v ulicích Prahy počítat s protestním karnevalem Freedom not Fear - Svoboda místo strachu, který má upozornit na omezování občanských svobod. Magistrát průvod původně zakázal, obával se totiž, že se protest promění v pouliční party. Pak se ale s pořadateli domluvil na náhradní trase. Průběh akce budou kontrolovat dva magistrátní úředníci, podle Veroniky Urbanové z tiskového oddělení magistrátu se ale hlavní město žádných problémů neobává. O nasazení policie se podle mluvčího Tomáše Hulana rozhodne až dnes.

Akce začne ve 13:00 na ostrově Štvanice koncertem několika kapel. Kolem čtvrté hodiny vyjde průvod masek, podle spoluorganizátora Jana Němce budou součástí i alegorické vozy. Pochod půjde po trase nábřeží Kapitána Jaroše - náměstí Curieových - Pařížská - Dlouhá - Revoluční - Na Poříčí - Petrské náměstí a zpět na Štvanici. „Návštěvnost očekáváme v řádu stovek (lidí),“ řekl Němec. Po průvodu bude do 21:00 pokračovat kulturní program.

Pražský magistrát nejprve průvod zakázal a zdůvodnil to narušením veřejné dopravy, úředníci se ale rovněž obávali, že karneval bude mít podobu street party, kterou by mohlo doprovázet hlasité techno. Policie totiž magistrát upozornila, že jedním z pořadatelů je Václav Šroub. Ten v roce 2005 pronajal pozemky na technoparty CzechTek, kterou policie rozehnala. Němec už dříve řekl, že považuje důvody zákazu pochodu po původní trase za účelové a nesmyslné, pořadatelé proto napadli rozhodnutí magistrátu u soudu. Je možné, že policie bude před začátkem karnevalu kontrolovat technický stav vozidel v průvodu a řidiči projdou rovněž zkouškou na alkohol.

Karneval je součástí mezinárodní iniciativy, která bude ve více než 20 městech různých zemí souběžně protestovat proti údajnému nárůstu kontroly, sledování a represe ve společnosti.