Silniční zákon čeká novela

Praha - Nový návrh silničního zákona, který teď bude projednávat vláda a v říjnu ho patrně pošle do sněmovny, dnes předložil ministr dopravy Aleš Řebíček. Podle návrhu by se mohlo jezdit v některých úsecích rychlostí 160 kilometrů v hodině. Za bránění v předjíždění, dosud nijak netrestaném, by nově mohlo být až šest trestných bodů.

Zvýšení maximální hranice rychlosti jízdy na nových dálnicích nevítají dopravní experti s velkým nadšením. „Řidiči by určitě automaticky jezdili 190, protože mají tendenci jezdit víc než je povolená rychlost,“ strachuje se Pavel Kuchálik z ÚAMK.

Za bránění v předjíždění by mohlo být až šest trestných bodů a za nedání blinkru dva. Trest by mohl přijít i při nedodržení bezpečné vzdálenosti. Mírnější je novela v překračování povolené rychlosti v obci. Pokud řidič překročí rychlosti jen o jeden až pět kilometrů, zaplatí jen pokutu. Za vyšší překročení mu budou odečteny až dva body. „Může se stát, že se člověk chvíli na tachometr nedívá a překročí rychlost neúmyslně. Proto tam je toleranční limit,“ vysvětluje mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Tvrdší trest může čekat řidiče, pokud v obci nezastaví před přechodem pro chodce. Místo současných třech bodů by mohli přijít o čtyři. Za nepřipoutání či dětské autosedačky pak hrozí ztráta až tří bodů. 

Do novely se ale nepodařilo prosadit řidičský průkaz na zkoušku. Podle expertů na dopravu je to chyba. „Statistiky hovoří o tom, že řidiči do čtyřiadvaceti let mají největší podíl na nehodovosti. Řidičák na zkoušku by byl na místě a mohl by snížit nehodovost,“ dodává Kuchálik.

Novela silničního zákona také nepočítá se zvýšením hranice trestných bodů z dvanácti na osmnáct. Při takzvaném vybodování a následném vrácení řidičského průkazu se ale řidič bude muset podrobit psychologickému vyšetření.