V Praze dnes odstartoval závod luxusních automobilů Diamond Race

Praha - Dnes v jednu hodinu odpoledne odstartoval první ročník závodu luxusních aut Diamond Race. Odměnou pro vítěze bude velký diamant. Trasa závodu vede přes Budapešť, Tatranskou Lomnici a Sosnovou, slavnostní zakončení bude v sobotu 27. září opět v Praze. Akce podle organizátorů navazuje na Gumball 3000, což je známý nelegální závod milionářů, který se jezdí v různých částech světa.

Řidiči pojedou rallye v běžném provozu, hlavní je projet každý den přes určitá kontaktní místa. Ta jsou v Hradci Králové, Jihlavě, Brně a v Liptovském Mikuláši. "Závodníkům se měří čas dojezdu na tato kontaktní místa, pro výhru v závodě je však rozhodující, jaký čas zajedou na autodromu v Sosnové, řekla organizátorka Milena Kovácsová z firmy Royal Prague Travel.

Podle ní je akce neformálním setkáním milovníků rychlých aut a organizátoři nenesou žádnou odpovědnost za případné překročení povolené rychlosti.

Proti akci ostře vystoupili pořadatelé slovenského závodu REDLINE, podle nichž organizátoři Diamond Race okopírovali koncept jejich závodu i webové stránky. „Takové nařčení rozhodně odmítáme, podobné závody se konají po celém světě. Organizátorům slovenského závodu jen vadí, že jim tu vznikla silná konkurence,“ vyjádřila se k sporu organizátorka Diamond Race Soňa Bolcková.

Závodu se účastní 99 vozů, v posádkách jsou i známé modelky jako Agáta Hanychová nebo Zuzana Belohorcová. Součástí akce je i finanční sbírka, jejíž výtěžek bude předán dvěma dětským domovům v Plzni a v Krnsku.