Kamiony se snaží vyhnout placení mýtného

Rudná - Po zavedení mýtného na silnicích prvních tříd projíždí některými obcemi ve středních Čechách až o polovinu více kamionů. Řidiči se tak snaží vyhnout placení a neúměrně zatěžují ostatní silnice. Kraj a ministerstvo dopravy proto teď uvažují, že by zpoplatnili i silnice druhé a třetí třídy.

Středočeskou Rudnou po zavedení elektronického mýtného projíždí 11 000 aut denně, z toho 2 000 nákladních. „Evidentně se nákladní automobily vyhýbají placení mýtného a jezdí ve větší míře obcemi,“ tvrdí hejtman Středočeského kraje Petr Bendl (ODS).

Obyvatelům vadí nejen hluk a nečisté ovzduší, ale kvůli obrovskému provozu se v Rudné přestali cítit bezpečně. Už několik týdnů se vedení města snaží o to, aby obcí nesměly projíždět alespoň nákladní auta těžší než 26 tun.

Omezení kamionové dopravy podle váhy je jedno z možných řešení. Podle kraje by ale bylo daleko účinnější, kdyby řidiči platili i za využití silnic druhé a třetí třídy. Ministerstvo už vypracovává návrh satelitního mýtného systému, jehož instalování na silnicích nižších tříd by ale stálo několik desítek miliard korun. „Pokud by náklady na vybudování toho mýtného satelitního systému přesáhly očekávané výnosy, pravděpodobně bychom do toho nešli,“ konstatuje mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Pokud by studie ukázaly satelitní systém jako nejlepší možné řešení, řidiči nákladních aut by za jízdu po silnicích druhé a třetí třídy začali platit nejdřív v roce 2010.