Vozovky jsou ve špatném stavu, nehody kvůli tomu vzrostly o 29 procent

Praha - Špatný stav komunikací byl v prvním čtvrtletí letošního roku příčinou 177 nehod. Počet těchto karambolů tak meziročně vzrostl o 29 procent. Vyplývá to z informací policie a Ústředního automotoklubu ČR (ÚAMK). Kvůli výmolům v silnicích se často boulí a trhají pneumatiky. Tato poškození však nelze reklamovat. Řidiči mohou náhradu škody nárokovat u správce komunikace nebo čerpat pojistné plnění z havarijního pojištění.

Nehod, jejichž příčinou byla závada na komunikaci, se podle policejních statistik letos v lednu stalo 107, v únoru 39 a v březnu 31, tedy dohromady 177. Loni bylo v prvním čtvrtletí takových nehod 137. Následky letošní tvrdé zimy jsou větší než v minulosti a oprava poničených silnic někde nebyla dosud dokončena.

Podle mluvčího ÚAMK Igora Siroty roste po letošní zimě jednoznačně počet nehod, kterým je možné přičíst právě velmi špatný stav vozovek. Stav českých silnic je v řadě případů pro řidiče nebezpečný, protože je nutí doslova kličkovat mezi výtluky a méně se věnovat situaci na silnici. „Nejčastější poškození vozidel spojené se špatným stavem vozovek se týká prasknutí a roztržení pneumatik. Dále pak dochází k poškození zavěšení kol, případně spodních dílů vozu, jako jsou výfuková potrubí a podobně,“ dodal.

Na poškození způsobené závadou na silnici se nevztahuje záruka výrobce. Reklamovat je možné pouze výrobní vady, což si většina motoristů neuvědomuje. V případě poškození vozidla na silnici je možné náhradu škody uplatnit z pojištění odpovědnosti správce komunikace. U dálnic či rychlostních komunikací je správcem Ředitelství silnic a dálnic ČR, u ostatních vozovek je možné se obrátit přímo na obec nebo příslušný úřad Správy a údržby silnic.