Pardubický kraj škrtne další vlaky

Svitavy – Pardubický kraj připravuje na příští rok razantní snížení počtu regionálních vlaků. Se starosty obcí na Svitavsku se dohodl, že výrazně ubude spojů na koridoru mezi Českou Třebovou, Svitavami a Březovou nad Svitavou, kde budou nadále jezdit převážně rychlíky a spěšné vlaky projíždějící většinu zastávek. Podobně bude zredukována železniční obsluha trati ze Svitav přes Poličku do Pusté Kamenice. Osobní vlaky po ní sice pojedou každou hodinu, ve většině míst však nezastaví a obslouží pouze nejvýznamnější místa. Již dříve krajský úřad oznámil, že v navazujícím úseku z Pusté Kamenice do Žďárce u Skutče zůstane zachován pouze víkendový provoz vlaků.

Úsek z České Třebové do Březové nad Svitavou na třebovsko-brněnské trati je sice velmi vytížený, už dnes v něm však převažují dálkové vlaky – buď rychlíky, které zastavují jenom v největších městech, nebo Eurocity, která nezastavují vůbec. Pardubický kraj v příštím roce dále sníží počet osobních vlaků, které objednává pro obsluhu menších obcí, a zaplatí místo nich autobusy.

Na autobusovou dopravu si budou muset zvyknout také lidé, kteří žijí ve většině obcí podél trati ze Svitav přes Poličku do Pusté Kamenice. Vlaky tudy sice pojedou každou hodinu, ale většinu zastávek budou projíždět. Kraj tak reaguje na situaci, kdy vlaky sice jezdí poměrně plné, na nádražích a zastávkách – ležících většinou daleko od příslušných obcí – ale nikdo nepřistupuje. Výhodou nové organizace provozu bude zkrácení jízdních dob.

Na obou změnách se zástupci Pardubického kraje dohodli se starosty, obce souhlasily i se zastavením provozu mezi Žďárcem u Skutče a Pustou Kamenicí v pracovní dny. V minulých týdnech vyjednal kraj dohodu také se starosty obcí u trati Choceň–Litomyšl. V úseku z Vysokého Mýta do Litomyšle napřesrok pojedou vlaky pouze ve špičce, jindy je nahradí autobus.

Nejistý je ale osud dalších málo vytížených tratí například v Orlických horách nebo na západním Chrudimsku.

Změny by se měly promítnout v jízdním řádu pro rok 2012, který však začne platit ještě před začátkem kalendářního roku – letos 11. prosince.