V Ostravě se srazily tramvaje, na místě jsou mrtví a zranění

Ostrava - Tragická nehoda na ostravské jednokolejce si vyžádala tři mrtvé. Ze 41 zraněných cestujících je 17 osob ve vážném stavu, rozmístěny jsou ve třech ostravských nemocnicích. Tramvaje linky číslo 5 se srazily v 17:53 mezi zastávkami Poruba koupaliště a Vřesina.

Záznamové karty již odhalily okolnosti nehody. „Řidič kloubové tramvaje jedoucí od Vřesiny pravděpodobně nedovoleně vjel na trať rychlostí 61,4 kilometrů za hodinu, a tím překročil nejvyšší povolenou rychlost 60 kilometrů za hodinu,“ uvedl ředitel ostravské drážní inspekce Petr Maikranz, podle kterého tato okolnost neměla vliv na příčinu nehody, ale spíše na její následky.

Řidič protijedoucí tramvaje se dvěma vozy začal brzdit v rychlosti 55,2 kilometrů za hodinu a těsně před nárazem snížil rychlost na 33,2 kilometrů za hodinu. Jak uvedl generální inspektor Dopravního inspektorátu Ostrava Roman Šigut, technický stav tramvají byl v pořádku.

„Z jízdního výkazu, který měl řidič rychlejší tramvaje ve voze, policie zjistí, zda mu bylo křižování přeloženo, a tudíž směl vjet na trať. Pokud tam žádný záznam nebude, jsme schopni s určitostí říci, že na trať vjel nedovoleně právě on,“ dodal Maikranz.

Srážka tramvají si zatím vyžádala tři lidské životy

Na místě srážky zahynul asi čtyřletý chlapec a devětasedmdesátiletý muž. V noci pak v nemocnici podlehla svým zraněním osmašedesátiletá žena. Podle mluvčí novojičínské policie se u obou dospělých zemřelých jednalo o manželský pár.

Dvě tramvajové soupravy, každá se dvěma vagony, se střetly čelně na jednokolejném úseku mezi porubským koupalištěm a výhybnou Vřesina. „Zřejmě došlo k porušení přednosti při křižování ve výhybně. Jedna z tramvají pravděpodobně křižování nedodržela a vyjela proti druhé,“ řekl mluvčí Dopravního podniku Miroslav Albrecht.

Podle mluvčího Drážní inspekce Zdeňka Neusara jeden z řidičů tramvají zřejmě nerespektoval zákaz vjezdu na jednokolejnou trať a jeho souprava se čelně střetla s další tramvají. „Provoz na jednokolejné trati se řídí jízdním řádem. V případě zpoždění má řidič čekají na výhybně povinnost kontaktovat dirigujícího dispečera a vyžádat si další postup. To se včera zřejmě nestalo,“ uvedl Neusar.

Až téměř do deváté hodiny bylo v tramvajích několik zaklíněných cestujících, které hasiči postupně vyprostili. Z trosek tramvají se ozýval nářek a pláč lidí, které uvěznily například sedačky nebo uvolněné plechy. Všechny nemocnice v Ostravě vyhlásily nejvyšší stav pohotovosti - to znamená, že byly připraveny přijmout maximální počet zraněných.

Jedna ze zraněných porodila holčičku

Skoro čtyřicet zraněných převezli záchranáři do třech ostravských
nemocnic. Lékaři Městské nemocnice v Ostravě-Fifejdách ošetřili celkem 11 lidí, devět z nich leží na několika odděleních. Podle mluvčí nemocnice
Marie Dlabalové už nejsou ohroženi na životech. "Nejčastěji měli poraněný hrudník a krční páteř, dále zlomené končetiny. Mezi zraněnými byla i těhotná žena, která měla v neštěstí štěstí. Kovová tyč jí zasáhla rameno, aniž by poranila plíce. Žena porodila císařským
řezem holčičku, která je na jednotce pro nedonošené děti," upřesnila
mluvčí.

V ostravské fakultní nemocnici ošetřili lékaři 23 zraněných, šest z nich
hospitalizovali. Podle mluvčího nemocnice Tomáše Oborného by se jejich stav už neměl zhoršovat. Ve stabilizovaném stavu jsou také dva zranění ve Vítkovické nemocnici - čtrnáctiletá dívka s lehkým otřesem mozku a
jednačtyřicetiletý muž s naraženým hrudníkem a tržnou ránou na hlavě,
upřesnil mluvčí nemocnice Tomáš Želazko.

Hasiči vyprošťovali zraněné přes tři hodiny, poté ještě pomáhali
zaměstnancům dopravního podniku odklízet následky nehody. Zásah byl ukončen o půlnoci. Od rána na místě pracují dobrovolní hasiči.

  • Tragická nehoda dvou tramvají v Ostravě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/172/17143.jpg
  • Místo čelní srážky dvou ostravských tramvajových souprav, které se střetly na jednokolejném úseku mezi porubským koupalištěm a výhybnou Vřesina. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/172/17162.jpg
  • Nehoda tramvaje v Ostravě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/172/17133.jpg