Na jihočeských železničních přejezdech se staly dvě nehody

České Budějovice - V jižních Čechách došlo odpoledne ke dvěma střetům na železničních přejezdech, zranění při nich utrpěli čtyři lidé. Nejprve se u Jindřichova Hradce srazil vlak s nákladním autem, jehož řidič se zranil. Pak se střetl vlak u Týna nad Vltavou na Českobudějovicku s traktorem, který poranil strojvedoucího a jednoho cestujícího, zraněn byl také traktorista. Po trati z Jindřichova Hradce do Veselí nad Lužnicí, na které se stala první nehoda, už vlaky jezdí, mezi Týnem nad Vltavou a Temelínem je železniční provoz stále zastaven.

V Jindřichově Hradci nerespektoval řidič nákladního auta výstražná světla, uvedl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Záchranná služba ho potom se středně těžkými poraněními hlavy a obličeje odvezla do nemocnice. Při srážce vznikla škoda v souhrnné výši 550 tisíc korun – oprava auta vyjde na 150 tisíc, vlak je poškozen za 300 tisíc a na dráze vznikla škoda za 100 tisíc korun. Významná jihočeská trať po nehodě stála déle než hodinu, provoz vlaků se podařilo obnovit po půl třetí odpoledne.

Přejezd mezi Týnem nad Vltavou a zastávkou Bohunice, kde se střetl motorák s traktorem, byl zabezpečen pouze výstražnými kříži. Zranění utrpěli tři lidé, vlak navíc vykolejil. Celkem bude náhrada škody stát 960 tisíc korun – půlmilionové je poškození traktoru, o 50 tisíc nižší škoda je na vlaku, desetitisícovou škodu zanechala nehoda na železniční infrastruktuře.