Kvalita nových autolékárniček se celkově zlepšila, slabinou jsou obvazy

Praha - Podle vyhlášky platné od roku 2011 musí autolékárnička nově obsahovat isotermickou fólii zabraňující podchlazení a leták s návodem popisem postupu první pomoci. Povinný nadále nebude špendlík, obvazy už nově nemusí nutně být také sterilní. Vyhláška zavádí také větší nůžky. U nás přitom jezdí na 4,5 milionu osobních aut a další tři čtvrtě milionu užitkových, z čehož plyne, že se jedná o nemalý byznys. V redakci Motožurnálu proto osm vybraných autolékárniček otestovali.

Všechny automobily musejí být od nového roku povinně vybaveny novými autolékárničkami. Řidiči jsou povinni mít v autě také reflexní vestu (dosud
nařízení platilo jen pro profesionální šoféry a služební auta).

Podle redaktora Motožurnálu Petra Jansy je u nových lékárniček výrazný skok v kvalitě oproti tomu, co bylo dříve dáváno do autolékárniček. Lékárničky pro test Motožurnálu byly zakoupené při cestách po České republice mezi Prahou, Strakonicemi a Berounem, a to nejen u čerpacích stanic, ale i v hypermarketu Albert nebo železářství V. J. Rousek.

Přínosem je podle Jansy i leták s první pomocí (vzor letáku). Někteří výrobci dávají leták do fólií, ale neexistuje jeho univerzální podoba. „Informační leták je návodem na použití, je to velmi jednoduchý návod, jak poskytnout první pomoc,“ uvedl ve Studiu 6 zdravotnický záchranář Dominik Horn. Sebelepší lékárnička nepomůže nikomu, pokud dotyčný neumí poskytnout první pomoc, doplnil Horn.

„Jako poučený laik bych v případě potřeby neměl čas a neřešil informace v příbalovém letáku. Daleko víc bych uvítal rady, zda s raněným hýbat nebo zda motorkáři sejmout helmu a za jakých okolností,“ doplnil Jansa. Podrobné informace k testu najdou zájemci i na internetových stránkách Motožurnálu.

Problémem je u nových lékárniček kvalita obvazového materiálu. Obvazy tak pomohou pouze při drobných zranění, uvedl Jansa.

Podle mluvčí jihomoravské záchranky Barbory Zuchové jsou změny v autolékárničkách v zásadě k lepšímu, ještě více ale záleží na tom, aby člověk uměl všechny pomůcky správně použít. „Isotermická fólie je velice důležitá pro zajištění tepelného komfortu pacienta,“ uvedla Zuchová.

Obsah nové autolékárny
Zdroj: ČT24