Za útokem na ruský vlak jsou prý asi nacionalisté

Moskva - Útok na vlak Něvskij Express, který 13. srpna na trase mezi Moskvou a Petrohradem po výbuchu vykolejil, mají s největší pravděpodobností na svědomí nacionalisté. Prohlásil to dnes podle agentury Interfax ruský prokurátor.

„Nejvážnější variantou je teroristický útok, který spáchaly mládežnické nacionalistické skupiny z Moskvy nebo Petrohradu,“ řekl první náměstek generálního prokurátora Alexander Bastrykin v rozhovoru, který bude uveřejněn v pátek v listu Rossijskaja Gazeta.

Vyšetřovatelé nevylučují ani možnost, že pumový útok, při němž bylo zraněno několik desítek pasažérů, má vazbu na povstalce z Čečenska nebo na organizovaný zločin, cituje agentura Interfax z rozhovoru s Bastrykinem.

Prokurátor řekl, že bylo vyšetřováno několik lidí, včetně jednoho Čečence, ale neuvedl, k jakým závěrům se dospělo, píše agentura RIA Novosti s odvoláním na stejný rozhovor.

Bomba umístěná na jedné z nejfrekventovanějších železničních tratí v Rusku byla odpálena na dálku v době, kdy místem projížděl Něvskij Express. Vlak vykolejil a několik vozů se převrátilo. Nikdo nepřišel o život, ale zranění utrpěly desítky lidí.

Ruská média již dříve psala s odvoláním na nejmenované policejní zdroje, že za hlavní podezřelé jsou považováni nacionalisté, ale dosud o této možnosti nehovořil na veřejnosti žádný prokurátor.

Některé sdělovací prostředky spekulovaly o tom, že za pumovým útokem může být snaha ovlivnit výsledek prezidentských voleb, které se budou konat v Rusku příští rok a které rozhodnou o nástupci nynějšího prezidenta Vladimira Putina.

V Rusku je řada silně pravicových politických stran a hnutí. Rozšířena jsou i nelegální hnutí, jejichž členy jsou často mladí muži s vyholenými lebkami a nacistickými symboly, které sjednocuje nenávist k neruským obyvatelům, snaha vypudit je ze země, touha po obnovení vojenské moci Ruska, po nastolení monarchie a odmítání liberální ekonomické politiky.