Oprava Nuselského mostu začne na jaře

Praha – Nuselský most v Praze se začne na jaře opravovat. Stavba, která je součástí pražské Severojižní magistrály a jejími útrobami prochází nejvytíženější linka metra, nutně potřebuje opravit dilatační spáry. Aby zcela nezkolabovala doprava v metropoli, budou práce probíhat pouze v noci, přes den bude most otevřen veškeré dopravě.

Rozhodnutí zahájit na jaře opravu mostu oznámila Technická správa komunikací (TSK) den poté, co spárami natekla voda z tajícího sněhu do tunelu metra, dopravní podnik proto musel na pět hodin přerušit provoz. V odpolední špičce se museli lidé mačkat v autobusech, další rovnou vyrazili raději autem, město tak bylo docela ucpané auty i autobusy.

Správa se zahájením potřebné opravy dlouho otálela, nemůže totiž při práci použít obvyklý postup, který by znamenal úplné uzavření mostu. „Proto se hledalo jiné technické řešení. To je vzhledem k možnosti využít nové technologie připraveno a oprava mostovky bude nyní probíhat v noci, přes den budou opravované dilatace a části mostovky překryty a doprava bude jezdit normálně v celé šířce komunikace,“ uvedl náměstek ředitele TSK Luděk Dostál.

Magistrát, který bude muset opravu zaplatit, je přesvědčen o tom, že potřebné peníze najde. Zatím budou muset Pražané doufat, že do mostu opět nezačne zatékat. „Podle ujištění dopravního podniku i TSK do jara provoz trasy C zvládnou,“ uvedl náměstek primátora Karel Březina.

Středeční problémy se podařilo vyřešit, v noci byly udělány zajišťovací práce. Voda je v současnosti odizolována od elektřiny. Další drobné opravy zajistí v noci ze soboty na neděli TSK. Do tunelu metra se voda dostala poté, co zamrzly dilatační kanálky, napadlo velké množství sněhu a vše naráz začalo tát.