Dostavba části R6 výrazně zrychlí dopravu mezi Sokolovem a Karlovými Vary

Sokolov  - Tisíce stromů, podél mezinárodní silnice E48 na Sokolovsku, už dva měsíce kácejí dřevorubci. Lesní porost musí ustoupit plánované výstavbě rychlostní silnici R6, která by měla být dokončena za dva roky. Stavba výrazně zrychlí dopravu mezi Chebem a Karlovými Vary.

„Povolení ke kácení dřevin bylo vydáno bez problémů, jednalo se především o nálety,“ říká Anna Sládková z odboru životního prostředí. Nebylo tudíž nutné vypracovat žádný dendrologický průzkum. Stavbě musí ustoupit nejen stromy ale i čtyři domy poblíž Louček na Sokolovsku. Lidé se odsud musí vystěhovat nejpozději v červnu. Úřady jim postavily nové domy v nedalekém okolí.
 
Kvůli ochraně životního prostředí a biokoridorům byla velká část nové silnice v Karlovarském kraji navržena po mostech. To stavbu prodražilo až na 8 miliard korun. „Jsou to požadavky ekologů a jsou to předpisy, co se týče pokračování, jedná se ještě o čtyři stavby v délce 25 kilometrů,“ vysvětluje příčiny prodražení dálnice Radomil Šavrda, ředitel Ředitelství silnic a dálnic Karlovarského kraje.
 
Rychlostní silnice R6, která v budoucnu spojí Prahu s Chebem a naváže na dálniční síť v Německu, měla podle původních plánů celá stát už v roce 2010. Její dokončení je ale v nedohlednu. Nejrychleji zatím stavba postupuje právě na území Karlovarského kraje.
 
Všechny čtyři úseky  mezi Chebem a Karlovými Vary se s největší pravděpodobností otevřou v roce 2011. Pak budou řidiči osobních aut muset poprvé za užívání silnice v Karlovarském kraji platit a koupit si dálniční známku.