Dálniční přivaděč v Ostravě bude poloviční

Ostrava - Ministr dopravy Vít Bárta otevřel včera v Ostravě první část silničního napojení centra města na dálnici D1. Až bude hotový, propojí dálnici s rychlostní silnicí vedoucí do Frýdku-Místku. Podle náměstka ostravského primátora Aleše Boháče ale nedokončený přivaděč dopravě ve městě příliš nepomůže. Navíc poukazuje i na to, že ho chce stát dostavět v zúžené podobě.

Za čtyřproudý úsek Místecké ulice o délce 1,3 kilometru zaplatil stát 2,04 miliardy korun včetně DPH. K propojení centra s dálnicí je potřeba dokončit ještě její druhou rozestavěnou část dlouhou 1,2 kilometru. Celé prodloužení Místecké počítá ještě se stavbou třetí etapy. „Pan ministr se nám tady přijel pochlubit, že otevírá přivaděč na dálnici, ale vůbec nezmínil, že tento přivaděč je nedokončený,“ nešetří kritikou náměstek primátora Ostravy Aleš Boháč.

„Budeme rádi, až se otevře i ten další úsek, který to plynule napojí na Místeckou. Pak to určitě bude pro řidiče atraktivnější,“ tvrdí vedoucí odboru Dopravní policie Krajského ředitelství Moravskoslezského kraje Jiří Zlý. Nedokončený úsek má totiž propojit dálnici přímo s centrem Ostravy. Letos v létě ale jeho stavbu ministr dopravy kvůli nedostatku peněz zastavil. O několik týdnů později sice rozhodl, že práce mohou pokračovat, silnice ale bude mít místo čtyř jen dva jízdní pruhy.

„Budeme pokračovat maximálně úsporně a levně – tak, aby zbyly peníze i na všechny ostatní stavby. Proto budeme i zde stavět v tom polovičním profilu,“ prohlásil ministr dopravy Vít Bárta. Ministerstvo dopravy zatím ani nepočítá s tím, že by rozestavěný úsek v budoucnu na čtyři jízdní pruhy rozšířilo. „Nedokončený přivaděč podle mého názoru nevyřeší situaci v Ostravě a bude nám spíš komplikovat dopravu,“ myslí si náměstek primátora Ostravy Aleš Boháč. Chybějící úsek dálničního přivaděče měl být v provozu koncem příštího roku. Pokud ale stát dokončí jen dva jízdní pruhy místo plánovaných čtyř, bude hotový už v květnu.