Do pražských ulic se vrátil trolejbus – ale jen jeden

Praha – Na pražských Vinohradech zastavil trolejbus, který po zdejší trati jezdil před 40 lety. Muzeum dopravního podniku vystavilo vůz typu Škoda 8Tr při otevření parku s historickou zastávkou v místech někdejší trolejbusové smyčky Orionka. Zastávka má připomínat zaniklý pražský trolejbusový provoz, poslední spoj vyjel 15. října 1972 právě z Orionky.

Letos v místě někdejší konečné v křižovatce ulic Korunní a Benešovská vznikl nový parčík a dlažba se doplnila o plochu zastávky – zastávkový označník s číslem linky, pamětní desku a dvě pole trolejbusového vedení s původními trolejbusovými sloupy.

„Chtěli jsme na zanedbané ploše obnovit zeleň a spojit to i s připomínkou historie – 15. října 1972 totiž vyjel ze smyčky Orionka poslední spoj linky 51 na Strahov, který byl také posledním spojem v historii trolejbusů v Praze,“ uvedl starosta Prahy 10 Vladislav Lipovský.

Otevření prostranství se zúčastnili i zástupci Společnosti pro pražskou trolejbusovou dopravu, kteří přinesli transparenty podporující návrat tohoto druhu dopravy do ulic metropole.