Zabezpečte svá auta, radí policie

Praha – Auta vždy lákala zloděje. Ti o ně mají stále velký zájem, ostatně vědí, že pokud jsou „schopní“, jejich zlá činnost se obejde bez trestu – policisté loni našli jenom pětinu ze 14 tisíc odcizených automobilů, ne vždy se jí přitom podařilo zjistit, kdo vůz vlastně ukradl. Aby přispěla ke snížení počtu ukradených aut, zahájila policie kampaň Rok zabezpečení vozidel. Majitelům na stejnojmenném webu radí, jak auta co nejlépe zabezpečit.

Průměrně každý den zloději v Česku ukradnou 35 vozidel, letos od ledna do srpna činí celkový počet odcizených vozů 8 241. K tomu, aby jich bylo méně, mají přispět především majitelé, kteří své auto vybaví co nejvyšším počtem ochranných prvků. Pomoci jim v tom mají výrobci aut, zabezpečovacích systémů a pojišťovny.

Krádeží je méně, stále však příliš moc

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)

Že zabezpečovací prvky mají svůj význam, naznačují statistiky ukradených vozidel v posledních letech. Mezi lety 2005 a 2009 se jejich počet snížil o třetinu. Stále ale patří k nejvyšším v Evropské unii. Podle policie by mohli majitelé vozů přispět k dalšímu poklesu. „Budeme spokojeni, pokud bude dále počet ukradených vozidel klesat,“ řekla Jitka Gjuričová z odboru prevence kriminality ministerstva vnitra.

Zločince sice nic nedokáže nadobro zastavit, vysoký počet překážek ho ale často odradí od pokusu auto přimět k jízdě. „Zloděj je limitován časovým horizontem, přes který si nemůže dovolit jít, aby nebyl chycen,“ přiblížil Jiří Grufek z Asociace technických a bezpečnostních služeb.

Fordy jsou na náhradní díly, Audi pro Ukrajince

V absolutních číslech kopíruje počet ukradených aut rozložení vozového parku. „Vede jednoznačně značka Škoda následována značkou Ford a Volkswagen,“ přiblížil náměstek policejního prezidenta Viktor Čech. V poměru k celkovému počtu registrovaných vozidel ale zloději nejčastěji kradou drahé a luxusní značky. Většina aut odcizených loni v Česku byla demontována na náhradní díly. Především luxusní vozy ale pachatelé často vyvážejí do zahraničí, podle policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu cestují vozy především přes Polsko na Ukrajinu.

Vedle snížení počtu aut ukradených v Česku chce policie taky zabránit legalizaci vozů odcizených v zahraničí. Navrhuje zavést takzvaný test originality – důslednou kontrolu čísel motorů, karosérií a pravosti dokumentů při přihlašování aut.