Oprava rumburské trati potrvá asi až do zimy

Rumburk – Železniční trať z České Kamenice do Rumburku bude uzavřena déle, než se čekalo, vlaky se na ni vrátí nejdříve v zimě. Původně chtěla Správa železniční dopravní cesty dokončit opravu dráhy, již poničila srpnová povodeň, v říjnu. Kvůli komplikacím při výběru dodavatele ale stavba stojí a termín, do kdy budou sever Čech obsluhovat výhradně autobusy, zatím není známý.

Železniční správa musela zrušit původní výběrové řízení na opravu nejvážněji postiženého úseku tratě v okolí Kytlice. „Zdržení souvisí s přechodem na nový způsob výběru zhotovitele, tedy aukce, a s nutností technické přípravy, aby opravy byly definitivní. Jedná se zejména o vypracování projektu oprav poškozených mostních objektů,“ upřesnil mluvčí SŽDC Pavel Halla.

Výsledkem je odložení začátku prací, říjnový termín jejich dokončení je už nereálný. V současnosti podemleté koleje pořád visí ve vzduchu. „Zatím se tu dělaly jen kosmetické úpravy. O termínu zprovoznění vůbec nic nevíme,“ řekl starosta Kytlice Zdeněk Janouškovec.

Zdemolovaná trať spojuje Děčín se severovýchodem okresu, kde se nachází třicetitisícové souměstí Rumburku a Varnsdorfu. Ústecký kraj považuje trať za strategickou a dopravu na autobusy převést nehodlá. Naopak by na ni chtěl v příštím roce nasadit nová vozidla. „Ta trať je jednoznačně potřeba, vlaky na ní budeme objednávat dál. Právě proto bychom uvítali, kdyby byla trať opravená co nejdřív,“ řekl mluvčí kraje Zdeněk Rytíř.