Nejvíc nehod se stále stává v Praze a Ústí

Praha – V hustém pražském provozu a také v Ústí nad Labem se stává nejvíce dopravních nehod. Vyplývá to ze statistiky ČSOB Pojišťovny, která se oproti předchozím letům příliš nezměnila. Statistika hodnotí, jak velké procento řidičů z různých okresů způsobilo od ledna do srpna 2010 dopravní nehodu. Na prvních příčkách jsou tak velké aglomerace, kromě té pražské a severočeské také Ostravsko a Brněnsko. Nejmenší riziko způsobení nehody mají podle pojišťovny řidiči z převážně venkovských okresů, jako je Rychnovsko, Žďársko nebo Domažlicko.

„Průměrné riziko, že majitel osobního auta zaviní dopravní nehodu, je již několik let takřka stejné. Na každých sto pojištěných aut připadá pět až šest pojistných událostí z povinného ručení,“ uvedl ředitel odboru řízení produktů neživotního pojištění ČSOB Pojišťovny Jaroslav Král. Riziko se ale liší podle oblastí. Z pražských řidičů způsobilo ve sledovaném období havárii 9,44 procenta, z řidičů z Ústecka ji způsobilo 9,27 procenta. Vůbec nejbezpečněji jezdili v prvních osmi měsících letošního roku majitelé osobních aut z okresu Domažlice, u nichž byla rizikovost v porovnání s Prahou bezmála jen čtvrtinová.

Do hodnot ČSOBP Indexu za letošní leden až srpen se pravděpodobně paradoxně promítly i katastrofální záplavy ze srpna, které postihly především severní Čechy. V porovnání se stejným obdobím loňského roku totiž zřetelně klesly hodnoty ČSOBP Indexu pro nejpostiženější okresy Liberec a Děčín, což jsou oblasti, kde jinak měly škody v povinném ručení v posledních letech obvykle rostoucí trend. Tento pokles prý může souviset s tím, že mnoho řidičů kvůli záplavám nemohlo se svými vozy jezdit.