„Závodníci“ budou v Česku honit diamanty

Praha – Po dnešním slavnostním zahájení se v pátek vydají zámožní řidiči na trasu letošního ročníku Diamond Race. Ačkoli řidiči silných vozů slibují – podobně jako v předchozích letech – že ve standardním provozu pojedou pouze tak, jak jim umožňuje zákon, policie se obává opaku a zesiluje dohled. Zároveň si ale stěžuje na své omezené možnosti. Na rozdíl například od německých kolegů nesmí řidičům zabavit jejich luxusní stroje.

Organizátoři Diamond Race se každoročně dušují, že jsou slušní a účastníky nutí k podpisu, že nebudou porušovat zákony. Sami „závodníci“ ale potom zveřejňují záběry své jízdy, při níž nerespektují nejenom rychlostní limity, ale ani parametry dálnice, příležitost si nenechají ujít ani zpravodajská média. Deník MF Dnes loni přinesl fotky aut jedoucích rychlostí výrazně přesahující 150 km/h.

Organizátoři zatím evidují 35 přihlášených účastníků, kteří se v pátek přesunou z Prahy od hotelu Hilton do slovenské Dunajské Stredy. Zatím jsou známé dvě možné trasy – část vozů pojede přímo po dálnicích D1 a D2, zbytek se z Prahy do Brna vydá přes Hradec Králové a Svitavy.

Reportáž Luboše Rosího (zdroj: ČT24)

Policisté doufají, že tentokrát nebudou „závodníci“ závodit a dodrží to, co slíbili – na rozdíl od loňského roku, kdy po slibech o slušném chování a zveřejnění trasy nakonec organizátoři přestali s policií komunikovat. „Přístup organizátorů je oproti loňsku o 180 stupňů jiný,“ říká letos ředitel dopravní policie Leoš Tržil.

Sami organizátoři ale nadšení policistů tlumí. „Že by byla nějaká dohoda? To určitě není,“ poukazuje ředitel Diamond Race Milan Markovič.

K silnicím a dálnicím, po nichž účastníci akce pojedou, se chystají passaty R36 dálniční policie. Zda dokáží zastavit prchající ferrari, není jasné, především ale není jasné, co jeho posádka udělá, pokud sportovní auto zastaví.

Loni sice politici slibovali změnu zákona, která by policistům umožnila zadržet auta účastníků předpokládaného nelegálního závodu – podobně jako to v předchozím ročníku udělala německá dálniční policie. Po starém parlamentu ale zůstala pouze silná slova.