Uzavírka silnice ve Hřensku se protáhne. Jsme rukojmí, říká starosta

Hřensko (Děčínsko) - Uzavírka hlavní silnice ve Hřensku kvůli nutné sanaci nestabilního skalního masivu se zřejmě protáhne. Na jednání starosty s policisty a zástupci Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) nezazněl přesný termín, kdy by auta mohla po silnici projíždět. Především není jasné, kdo by měl za zpevnění zaplatit. ŘSD se o tom pře s Národním parkem České Švýcarsko a samotná obec, kterou zákazy vjezdu prakticky odřízly od jedné z místních částí, na opravu peníze nemá. Na vině je nejednoznačná legislativa a čeká se na soud, přiznal mluvčí národního parku Tomáš Salov.

„Obec nesouhlasí s úplnou uzavírkou. Občané i turisté jsou v tomto okamžiku bráni jako rukojmí ve sporu o to, kdo sanaci skalního masivu zaplatí,“ zlobí se starosta Hřenska Josef Černý. „Je to pro podnikatele ve Hřensku likvidační, protože je úplně ukončen cestovní ruch,“ dodává.

Nebezpečný úsek osadili v úterý večer silničáři dvěma přenosnými značkami zákazu vjezdu. Na místo pak dohlíželi policisté. Dokud u značky stáli, řidiči se obraceli a jeli pryč. Jakmile ale strážci zákona místo opustili, řidiči přestali dopravní značky respektovat a začali osmisetmetrový úsek pod nahnutou skálou projíždět.

Rozhovor s Josefem Černým (zdroj: ČT24)

Zákaz porušovaly i turistické autobusy. Kdyby se na ně skalní masiv zřítil, mělo by to zřejmě velmi tragické následky. Pěším už nikdo vstup na místo nezakazuje. „Je tam jen zákaz vjezdu,“ řekl starosta Černý.

O zastavení dopravy rozhodlo ŘSD na základě geologického průzkumu, jenž odhalil čtyři skalní bloky, které hrozí zřícením. Celkem jde o 86 metrů krychlových pískovce, které mohou skončit na silnici.

Podle občanského zákoníku má škody odstranit majitel pozemku, ze kterého kameny spadly, tedy národní park. Podle lesního zákona naopak majitel dotčeného pozemku, v případě této silnice tedy ŘSD.

Pokud by se ukázalo, že náklady musí odstranit národní park, peníze na sanaci nemá. Situaci by podle Salova musela řešit ministerstva, která jsou oběma organizacím nadřízená, tedy ministerstvo životního prostředí a ministerstvo dopravy jako nadřízený orgán ŘSD. „Přirovnal bych to k situaci kolem živelní katastrofy,“ dodal Salov.

Čtyři rodiny, benzinová pumpa, obchody a kiosky

Masiv se hnul asi 100 metrů severně od ústí říčky Kamenice. Silnice je zcela neprůjezdná, a domy v blízkosti hraničního přechodu jsou prakticky odříznuté od zbytku Česka. V oblasti bydlí čtyři rodiny starousedlíků, je tam i benzinová pumpa, několik obchodů a kiosky.

Kdyby policisté začali uzavírku hlídat poctivě, místní by to měli do nejbližšího kousku Česka 26 kilometrů po německých silnicích, třeba cesta do Děčína i do centra samotného Hřenska by zabrala přesně 60 kilometrů.

Postižený je ale i zbytek Hřenska, který je naopak odříznutý od Německa. Právě ze Saska přijíždí velká část turistů, někteří za krásou letoviska, jiní pro laciný oběd nebo pro levné zboží od asijských trhovců.