Rath zavede v lékárnách věrnostní karty

Praha – Díky věrnostním slevovým kartám budou moci pacienti ve středočeských krajských lékárnách uplatňovat slevy z celkového objemu prodeje, a to jak za vyzvednutí léku na recept, tak za nákup ve volném prodeji. Časem nasbírané bonusy budou moci proměnit třeba za vitaminy nebo kosmetiku. Věrnostní karty by měly ve středočeských krajských lékárnách fungovat od září.

O věrnostní karty může zažádat zdarma každý zákazník při nákupu v lékárně. Díky nim bude moci v první fázi využívat ve všech krajských lékárnách slevu ve výši regulačního poplatku. Později během podzimu bude zaveden bonusový věrnostní systém, a to podle jednotlivých lékáren a jejich individuální dárkové nabídky pro zákazníky. V současnosti lidé v krajských lékárnách dostávají slevové kupony, které kraj jako majoritní akcionář oblastních nemocnic zavedl poté, co mu soud zakázal vracet jako dar třicetikorunové poplatky za položku na receptu.

Lékárna tedy bude evidovat nákupy zákazníka, za které mu bude připisovat bonusové body. Při dosažení určité výše bodů dostane držitel karty podle aktuální nabídky konkrétní lékárny zboží či služby z jejího sortimentu, například balení vitamínů, potravinové doplňky, kosmetiku a podobně. Tato akce se ovšem nevztahuje na léky a léčivé přípravky, které jsou vydávány na recept. Karta je přenosná, to znamená, že na ni může nakupovat v lékárně třeba celá rodina. Všeobecné podmínky pro držitele karet včetně aktuální nabídky dárků budou k nahlédnutí v jednotlivých lékárnách a na internetových stránkách příslušné nemocnice.

Pro Ratha je důležité, aby systém nešlo napadnout

Vedení hejtmanství slevy považuje za nenapadnutelné a poukazuje na to, že je poskytují samy nemocnice, nikoliv kraj. Hejtman David Rath (ČSSD) míní, že nemocnice coby akciové společnosti se mohou chovat podobně jako například Tesco nebo síť soukromých lékáren Dr.Max. Soukromí lékárníci ale tuto praxi označují za nedovolenou veřejnou podporu, protože hejtmanství provoz nemocnic dotuje z veřejných peněz.

Výdej léků
Zdroj: ČT24