Záplavy v Pákistánu české dárce příliš nezajímají

Praha - Pákistánské povodně, které vyhnaly z domů 20 milionů obyvatel, zbytek světa příliš nezasáhly. Alespoň co se týká finanční pomoci. OSN už kritizuje, že zahraniční pomoc Pákistánu je zoufale pomalá a nedostatečná. A záplavy v této zemi příliš nezajímají ani české dárce, stěžují si místní humanitární organizace. „My jsme první dny vybrali pár set tisíc a potom to šlo úplně dolů,“ říká Jan Mrkvička, zástupce ředitele pro humanitární pomoc společnosti Člověk v tísni. Je to způsobeno i domácími povodněmi, které lidi trápí podstatně více.

České katolické Charitě poslalo za celý srpen dárcovskou DMS na pákistánskou katastrofu pouze 350 Čechů. ADRA vybrala něco málo přes 140 tisíc korun.

„Je škoda, že na katastrofu v Pákistánu se vybralo dosud málo finančních prostředků. Na druhou stranu trend v dárcovství je vzrůstající. Protože oproti stejnému období loňského roku se vybralo o 15 milionů korun více,“ upozorňuje Pavlína Kalousová, výkonná ředitelka Fóra dárců.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Některé prostředky jdou přímo na účty neziskových organizací, například prostřednictvím portálu Daruj správně. Letos bylo formou DMS zatím na charitu vybráno přes 45 milionů korun. Za celý minulý rok to bylo necelých 48 a půl milionu. Češi tedy nejsou lakomí a na dobročinnost posílají rok od roku víc, jenže ne do Pákistánu.

Zoufalí lidé se hádají a perou o jídlo

Současná situace v Pákistánů je ovšem velice vážná. Reportér ČT Pavel Vondra, který se z Pákistánu právě vrátil, mluví o kritickém nedostatku jídla, pitné vody a léků. „Veškerá poskytnutá pomoc nestačí,“ upozorňuje Vondra.

A na místě katastrofy je to cítit. Včera ubil rozvášněný dav k smrti dva nevinné chlapce. Lidi je totiž podezřívali z krádeže, kterou nespáchali. Zoufalí lidé se hádají a perou o jídlo, které má v těchto dnech cenu zlata.

Pomoc pro Pákistán

Sbírka organizace ADRA
č. ú. 4028 4028/0300, variabilní symbol 300

Sbírka organizace Člověk v tísni
č. ú. 5098 5098/0300
Dárcovská SMS ve formě DMS PAKISTAN na číslo 87777

Sbírka organizace Charita
č. ú. 3933682/0800, variabilní symbol 132
Dárcovská SMS ve formě DMS POMOCPAKISTAN na číslo 87 777