Povodně poškodily řadu mostů, armáda teď staví provizorní

Ústí nad Labem - Na Ústecku a Liberecku voda poškodila celkem 160 mostů a můstků. Armáda chce alespoň některé z nich co nejrychleji nahradit provizorními. Už od včerejška proto místa objíždí a zaměřuje. První náhradní mosty by tak ve vesnicích mohly stát už příští týden. I Správa státních hmotných rezerv (SSHR) poskytne zatopeným oblastem na severu Čech dvě desítky mostních konstrukcí. Irena Široká ze správy rezerv řekla, že zatím obdrželi pět žádostí z Ústeckého kraje, tyto mosty budou vydávat v pátek. Kromě mostů žádají krajské krizové štáby správu hmotných rezerv rovněž o kontejnery na vodu, vysoušeče nebo pohonné hmoty pro záchranáře.

Armáda již od včerejška zaměřuje postižená místa, aby mohla stavět mosty prozatímní. „V této chvíli máme devět požadavků na výstavbu mostů, a to pěti v Ústeckém kraji a čtyř v Libereckém,“ řekla mluvčí Generálního štábu AČR Jana Růžičková. Provizorní most vyroste třeba v Lužci. Voda tu podemlela jedinou spojnici mezi horní a dolní částí vesnice. Most má narušenou statiku a nesmí na něj auta ani autobusy. Je nebezpečný. „Bude to most o délce 15 metrů. V současné době provádíme průzkum okolí,“ prohlásil Jiří Lustyk, zástupce velitele 15. ženijní brigády Bechyně, AČR.

Oddělení geodetické podpory a mapování zaměřuje situaci komunikací, sloupy vedení a různé objekty, které by mohly vadit v práci, v navezení materiálu nebo techniky. Naměřené údaje zpracují vojenští geodeti do digitálního výkresu, podle kterého pak stavaři vytvoří projekt náhradního přemostění.

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)

Na příjezd armády už ve skladu v Doksech čeká skoro 6 kilometrů mostů. Vojáci si mohou, podle nosnosti, vybrat ze dvou typů. Staví se na míru až na místě. Náhradní most pak může vyrůst i během jediného dne. Podle armády je mostů dost, a to i přesto, že šestnáct jich je po republice z minulých povodní. „Pro odstraňování následků povodní se to obcím zapůjčuje bezplatně - na dobu 3 let,“ konstatovala Marcela Erbanová, vedoucí skladového areálu Doksy. Podle předběžných odhadů odsud první mosty do postižených oblastí vyjedou v pátek večer nebo v sobotu ráno.