Případ Čunek pokračuje. Vesecká zbavila mlčenlivosti čtyři žalobce

Praha – Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká zbavila mlčenlivosti 4 žalobce včetně Zlatuše Andělové, kteří tak mohou vypovídat v kauze údajného ovlivňování případu bývalého vicepremiéra Jiřího Čunka. Konkrétně se jedná o kárné řízení s místopředsedou Nejvyššího soudu (NS) Pavlem Kučerou, na kterého podala žalobu jeho nadřízená, šéfka NS Iva Brožová. Důvodem bylo právě údajné ovlivňování šetření kauzy Čunek. Projednávání kárné žaloby na Kučeru pokračuje v úterý 10. srpna. Informaci přinesl server iDnes.cz.

„Nejvyšší státní zástupkyně zbavila mlčenlivosti žalobce podle požadavků soudu,“ řekla iDnes.cz mluvčí Vesecké Renata Malinová. Kromě ostravské krajské žalobkyně Andělové by jako svědci mohli dorazit ještě Jan Tatárek, Josef Malina a Ivo Ištvan. Soudce Viktor Mach, jehož kárný senát má případ na starosti, podle serveru potvrdil, že promluvit mohou všichni čtyři žalobci. Při předchozím jednání koncem června odmítli odpovídat na otázky s tím, že nejsou zbaveni mlčenlivosti a výpovědí by jim hrozilo kárné řízení. 

Důvodem kárné žaloby byly tři Kučerovy schůzky s Andělovou v únoru a květnu 2007, kterých se účastnil také exministr spravedlnosti Pavel Němec a ve dvou případech Vesecká. Na setkáních se měl Kučera podle Brožové ptát na informace o policejním vyšetřování Čunka a požadovat po Andělové, aby protáhla přípravné řízení. Na třetí schůzce prý uvedl, že kvůli hrozbě pádu vlády „nezávislost rozhodování musí jít stranou politickým zájmům“. „Svým jednáním a výroky porušil povinnosti soudce,“ prohlásila Brožová s tím, že Kučera ohrozil důvěru v nezávislé, nestranné a spravedlivé rozhodování soudů.

Kučera obvinění Brožové odmítá. Uvedl, že schůzky s Andělovou byly pouze přátelské, o Čunkově kauze se na nich prý mluvilo jen proto, že se jednalo o mediálně propíraný případ. Uvedl, že nikdo neměl zájem na protahování řízení, ale naopak na tom, aby co nejdříve skončilo. Vesecká podle něj dokonce následně vydala pokyn, aby se v kauze postupovalo co nejrychleji. Na třetím setkání, na kterém měl údajně mluvit o ustoupení nezávislosti rozhodování politickým zájmům, začala podle Kučery o Čunkovi hovořit sama Andělová.

Soudní jednání pokračuje v úterý 10. srpna a je pravděpodobné, že hned tak neskončí. Podle soudce Macha je totiž v plánu předvolání několika dalších svědků, mezi nimiž by mohla být i Vesecká a exministr Němec.

Kauza údajné Čunkovy korupce hýbala českou politikou více než rok. Policie tehdejšího lidoveckého předsedu obvinila v únoru 2007 z přijetí půlmilionového úplatku od realitní společnosti H&B Real. Čunek kvůli obvinění na čas odešel z vlády, po zastavení stíhání se vrátil, poté však znovu a za jiných okolností oznámil odchod. Důsledkem Čunkovy kauzy byla řada dalších trestních stíhání a žalob.

  • Iva Brožová autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1757/175688.jpg
  • Pavel Kučera autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1757/175613.jpg