ČSSD chce Kohouta v Senátu, kandidovat bude na Praze 6

Praha - Kandidátem sociálních demokratů do senátních voleb v Praze 6 bude bývalý ministr zahraničních věcí Jan Kohout. Kandidaturu schválilo vedení pražské organizace ČSSD. O místo v horní komoře se utká například s bývalým poslancem Petrem Bratským (ODS) či s exministrem životního prostředí a senátorem Bedřichem Moldanem (TOP 09). Informaci přinesl server Aktuálně.cz.

Kohout působil v diplomacii v řadě funkcí. Byl mimo jiné velvyslancem ČR při Evropské unii, od ledna 2008 pak náměstkem ministra zahraničí pro rozvojovou spolupráci a humanitární pomoc a právní a konzulární záležitosti. Do úřednické vlády Jana Fischera ho na post šéfa diplomacie nominovala ČSSD, kde kvůli funkci pozastavil své členství. Už dříve se spekulovalo i o tom, že Kohout míří na nejprestižnější diplomatický post – ambasádu ve Spojených státech.

Volby do Senátu budou letos v půli října společně s komunálními volbami, kandidáty nebo kandidátky je třeba přihlásit nejpozději v úterý 10. srpna. ČSSD by podle dřívějšího vyjádření své místopředsedkyně horní komory Aleny Gajdůškové mohla v podzimních senátních volbách získat kolem 30 procent.